MISTERIJA: Rusi kriju meteorit?

Na Uralu

MISTERIJA: Rusi kriju meteorit?

Planeta -
Naučnici u blizini jezera Čerbakul pronašli 53 dela meteora koji je pao na Čerljabinsku oblast, a vlasti dan pre toga pretražile jezero i saopštile da ništa nisu našle

MOSKVA - Čudno.Ruski naučnici tvrde da su u blizini jezera Čerbakul pronašli 53 dela meteora koji je u petak pao na Čerljabinsku oblast. To je objavljeno samo dan nakon što su ruske vlasti pretražile zaleđeno jezero u kojem je napravljen krater prečnika šest metara i saopštile da nisu pronašle delove meteora za koje se mislilo da su tu pali. Na osnovu kontradiktornih objava građani Čerljabinske oblasti, na koju se meteor srušio, sumnjaju da vlasti kriju šta su zapravo našle.Naime, naučnici sa univerziteta Ural tvrde da je kamenje nađeno u okolini jezera i blizini kratera nebeskog porekla. Naveli su da meteorit pripada klasi kondrita, da ima deset odsto gvožđa i sulfata i da će najverovatnije biti nazvan „Čebarkul meteor“, po jezeru kod kojeg je nađen.- Mi tvrdimo da delovi supstance koje je pronašla naša ekspedicija u blizini jezera Čebarkul imaju sastav meteorita - izjavio je član Ruske akademije nauka Viktor Grokhovski i dodao da će se detaljnom analizom saznati njegov tačan sastav.Ruski naučnici su, međutim, naveli i to da im nije bilo dozvoljeno da ispitaju krater na jezeru.To je stanovnike Čerljabinske oblasti, iznad koje je meteor od 10 tona supersoničnom brzinom ušao u atmosferu i eksplodirao, povredivši čak 1.200 ljudi, podstaklo da pomisle da su ronioci, koji su pre dva dana ispitivali jezero, ipak pronašli nešto, ali nisu želeli da saopšte šta. Pojedinci na društvenim mrežama navode da stena iz svemira ima dosad nepoznati element, koji se može iskoristiti u vojne svrhe.

Spilberg kupuje meteorit?Ljudi iz celog sveta zainteresovani su za delove meteora koji je pao u Rusiju, a među njima bi se mogao naći i filmski režiser Stiven Spilberg, koji je poznati kolekcionar. Budući da je prošlog oktobra u Njujorku za 43.750 dolara prodat deo meteorita nađen u Sibiru 1960, nebesko kamenje iz Čeljabinska moglo bi da dosegne mnogo višu cenu.

Za štit dve milijardeRusiji su potrebne oko dve milijarde dolara za izgradnju sistema za odbranu od meteora, rekla je Lidija Rihlova iz Astronomskog instituta Ruske akademije nauka.- Pored mreže teleskopa na Zemlji, potrebna nam je platforma u svemiru. Za sve to potrebne su nam oko dve milijarde dolara u narednih deset godina - rekla je ona.Nacrt programa za pravljenje antimeteorskog štita odobrila je ruska svemirska agencija.

Šta je kondoritKondoriti su meteori nastali pre 4,56 milijardi godinaSkoro svi sadrže kondrule - male, gasovite kugliceDele se na obične, ugljenikove i enstatite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track