HAOS U SKOPLJU:  Makedonci i Albanci tukli se zbog ministra odbrane
Foto: Youtube

Neredi

HAOS U SKOPLJU: Makedonci i Albanci tukli se zbog ministra odbrane

Planeta -
Povređeno najmanje 18 demonstranata i 11 policajaca posle imenovanja Talata Džaferija, bivšeg komandanta tzv. ONA, za ministra odbrane

SKOPLJE - U incidentima posle protesta ispred zgrade Vlade Makedonije u Skoplju, povodom imenovanja Talata Džaferija, bivšeg komandanta ONA, za ministra odbrane, povređeno je najmanje 18 demonstranata i 11 policajaca, a desetak mladića je privedeno u policiju.

MUP je saopštio da je bilo i više incidenta i u autobusima javnog prevoza između mladića makedonske i albanske etničke pripadnosti.

U međuvremenu su zakazani novi protesti - prvi je u parku "Žena borac" nasuprot parlamenta, a organizator je stranka "Dostoinstvo", u kojoj si članovi bivši učesnici vojnog konflikta u 2001. godini, a protestuju protiv imenovanja Džaferija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije, za ministra odbrane.

"Dostoinstvo" danas počinje i sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje za smenu Džaferija.

Potrebno je sakupiti 100 potpisa da bi inicijativa bila podneta u parlamentu, nakon čega, ukoliko predsednik parlamenta da "zeleno svetlo", treba početi sakupljanje 150.000 potpisa za raspisivanje referenduma.

Drugi protest, čiji organizator nije poznat, počeće ispred džamije Jahja Paša i kretaće se do zgrade vlade, a usmeren je protiv sinoćnjeg nasilja, koje je izbilo nakon protesta uglavnom pripadnika navijačkih grupa protiv Džaferija, kada su pretučeni nedužni prolaznici albanske nacionalnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=tQipLxSv9Ks

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track