VELIKO SPREMANJE: Hrvati iz udžbenika brišu sve ružno o gej populaciji

Pred ulazak u EU

VELIKO SPREMANJE: Hrvati iz udžbenika brišu sve ružno o gej populaciji

Planeta -
"Zasluženo" mesto u školskim knjigama dobiće i nedavno oslobođeni generali u Haškom tribunalu Ante Gotovina i Mladen Markač

ZAGREB - Samo pet meseci uoči ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, ovlašćena komisija Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta povlači iz upotrebe udžbenike i obaveznu školsku literaturu u kojima se diskriminišu osobe homoseksualne orijentacije.

"Vlada počinje veliku akciju čišćenja školskih udžbenika, a prvi su na redu udžbenici iz veronauke koji diskriminišu gej osobe", piše zagrebački Jutarnji list" pozivajući se na izvore iz Banskih dvora.

Nadležna komisija će, kako se navodi, analizirati sadržaj svih spornih udžbenika iz veronauka, a one koji podstiču netoleranciju prema homoseksualcima, biće izbačeni s popisa obavezne literature za osnovne i srednje škole.

"Homoseksualnost se u udžbenicima iz veronauka za osnovne i srednje škole prikazuje kao nastranost koja je nedovoljno medicinski i psihološki istražena, a udžbenici iz biologije taj tip seksualne orijentacije najčešće vezuju uz HIV", jedan je od zaključaka analize koju je sačinila Sanda Brumen.

"Analiziraćemo udžbenike prema standardu tj. gledaćemo ima li u njima diskriminacije u tekstovima i vizuelnim prikazima, ima li polne i rodne nejednakosti, jesu li sadržaji primereni za uzrast učenika, jesu li informacije objektivne... ", izjavila je članica komisije Vedrana Spajić-Vrkaš.

Ukazuje se da su najneprecizniji udžbenici iz istorije, pa će tako "zasluženo" mesto dobiti i nedavno oslobođeni generali u Haškom tribunalu Ante Gotovina i Mladen Markač. Udžbenici bi trebalo da budu aktuelizovani imenima funkcionera na vlasti, ali i datumom kada će hrvatska stupiti u Evropsku uniju.

Istoričar Tvrtko Jakovina ne vidi ništa sporno u tome da se udžbenici nadopune najnovijim podacima, ali za temeljitiju reviziju trebalo bi, kaže, više vremena."Predsednik Ivo Josipović je, na primer, u Jasenovcu rekao da u našim udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svetskom ratu, međutim, Jakovina smatra da predsednik očito nije pročitao udžbenike, jer u njima većinom prikazana realna slika", kazao je Jakovina i dodao da je kod Domovinskog rata već druga priča.

Prema njegovim rečima, neki autori bliski desnici glorifikuju domovinski rat bez prikazivanja njegove tamne strane, ali ima i onih objektivnijih koji pišu i o zločinima. "Ne vidim problem u tome da se menjaju faktografski podaci, poput imena premijera, predsednika ili novog pape. Zašto ne staviti i činjenicu da nam je bivši premijer u zatvoru. Međutim, kad je reč o temeljnoj reviziji, onda se to ne može napraviti u tri meseca", kazao je Jakovina.Kod udžbenika iz geografije i prirode i društva trebalo bi uneti nove podatke o popisu stanovništva, kao i neke geografske činjenice koje se tiču, na primer, Kosova.

Inače, od šet povučenih knjiga iz etike, na primer, tri su autora Ivana Čehoka, bivšeg gradonačelnika Varaždina protiv kojeg je USKOK podigao nekoliko optužnica za malverzacija i zloupotrebu službenog položaja. List navodi i da se Čehokovi udžbenici nisu ni smeli naći na popisu iz 2010. godine, ali kako je on tada, kako se navodi, bio blizak tadašnjem vladajućem HDZ-u, navodno je urgirao da njegove knjige ostanu na popisu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track