USAMLJEN: Obamu ne podržava čak ni njegov narod
Foto: Beta Ap

Predsednik SAD ostavljen na cedilu

USAMLJEN: Obamu ne podržava čak ni njegov narod

Planeta -
Ankete pokazuju da je čak 59 odsto Amerikanaca protiv vojne intervencije u Siriji, za šta se zdušno zalaže njihov lider Barak Obama, a 70 odsto njih smatra da napad na tu zemlju može da donese više problema nego koristi

VAŠINGTON - Niko ga ne sluša.Ideju američkog predsednika Baraka Obame da izvrši vojni napad na Siriju više ne podržava ni njegov narod. Naime, prema poslednjim anketama koje su sproveli CNN i ORC, 59 odsto Amerikanaca smatra da Kongres ne treba da odobri nikakvu vojnu intervenciju u toj zemlji, dok više od 70 odsto njih veruje da eventualni napad ne bi doprineo američkim ciljevima i interesima.Odluka tokom nedeljeLider jedne od najvećih svetskih sila našao se u ozbiljnom problemu prethodnih dana. Uz njega nisu stali neki od njegovih najvećih saveznika, a mediji navode da to neće učiniti ni Kongres. Iako američki predsednik može sam da odluči o tome da li će do napada na Siriju doći ili ne, ipak mu je mnogo lakše ako i zakonodavno telo u SAD za to da zeleno svetlo.Zbog toga je Obama pre dva dana pokušao da pridobije podršku članova tog dela video-snimcima na kojima se vide stradala sirijska deca navodno u napadima hemijskim oružjem koje je 21. avgusta izveo režim Bašara el Asada. Ipak, i nakon objave šokantnih video-zapisa kongresmeni nisu spremni da podrže napad na Siriju, već će o tome raspravljati tokom ove nedelje. Dnevnik Ju-Es tudej sproveo je anketu u Kongresu koja je pokazala da je od 533 članova gornjeg i donjeg doma tog tela svega 44 njih spremno da podrži rezoluciju o vojnoj intervenciji, a 149 izjasnilo se protiv.Pored toga, američki državni sekretar Džon Keri istakao je da SAD pored snimaka ima i druge dokaze da je Asadov režim sproveo hemijski napad, ali mediji navode da Obamina uprava odbija da ih iznese u javnost. Takođe, istaknuto je da prikazani video-zapisi možda i jesu autentični, ali da se nigde ne vidi ko je izveo napad i kada.Bašar el Asad pretiS druge strane, prvi čovek Sirije istakao je da on nije koristio hemijsko oružje nad svojim narodom i napomenuo da je spreman da odgovori odmazdom ukoliko Amerika napadne njegovu zemlju.- SAD mogu da očekuju sve ukoliko krenu na Siriju, ali ne samo od vlade. Ovde postoje i druge frakcije. Amerikanci će biti kažnjeni ukoliko ne budu mudri i uđu u konflikt s teroristima - rekao je Asad.

Sirija da preda hemijsko oružjeŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov apelovao je na Siriju da stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i da ono zatim bude uništeno. On je istakao da će raditi na tome da uveri sirijsku vladu da je to najbolje rešenje ukoliko će to doprineti da se izbegne inostrana vojna intervencija u toj zemlji.

Turska rasporedila dodatne snage na granici sa SirijomTurska je nastavila da raspoređuje dodatne snage na granici sa Sirijom, dok međunarodna zajednica i dalje vodi raspravu da li vojnom akcijom treba rešavati sirijsku krizu. Razlog za upućivanje dodatnih vojnika na sirijsku granicu nije jasan, mada je turski premijer Tajip Erdogan u više navrata isticao da je Turska spremna da učestvuje u bilo kakvoj međunarodnoj koaliciji protiv Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track