VATRA NA SINAJU: Egipatska vojska se obračunala s Al Kaidom

Nemirno

VATRA NA SINAJU: Egipatska vojska se obračunala s Al Kaidom

Planeta -
Ekstremistička grupa Ansar Jerusalim povezana sa Al Kaidom, preuzela je odgovornost za neuspeli atentat na egipatskog ministra unutrašnjih poslova u Kairu. Što značiti da su naoružane grupe sa Sinaja prvi put prenele svoje akcije u srce glavnog grada Egipta

EL ARIŠ - Dvadesetak naoružanih islamista je ubijeno i isto toliko uhapšeno tokom trodnevne akcije egipatskih trupa na severu Sinajskog poluostrva, duž granice sa Pojasom Gaze, saopštio je jedan zvaničnik armije Egipta.

Vojnici, praćeni tenkovima i teškim borbenim helikopterima danas su prečešljavali sela kod granice u potrazi za ekstremistima. Prethodnog dana, ekstremistička grupa Ansar Jerusalim povezana sa Al Kaidom, preuzela je odgovornost za nedavni, neuspeli atentat na egipatskog ministra unutrašnjih poslova u Kairu.

Još nema nezavisne potvrde ove tvrdnje, ali ako je istinita, to će značiti da su naoružane grupe sa Sinaja prvi put prenele svoje akcije u srce glavnog grada Egipta.

Sredinom prošle decenije, terorističke akcije u letovalištima duž Sinaja ostavile su najmanje 125 žrtava, pa su usledile serije hapšenja lokalnih beduina, koji žive na ovom poluostrvu.

To je zaoštrilo odnose centralnih vlasti sa stanovništvom i pretvorilo sever Sinaja u plodno tle za islamski ekstremizam.

Organizacije sa tog područja poput Ansar Jerusalima okrivljuju se za niz napada na vojsku i policiju nakon što je 3. jula u vojnom puču svrgnut islamistički predsednik države Muhamed Mursi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track