NAJBOLJI DRUG BEČKOG DŽIHADISTE: Firaze, opameti se i dođi kući!
Foto: Facebook

Ispovest prijatelja pripadnika IS

NAJBOLJI DRUG BEČKOG DŽIHADISTE: Firaze, opameti se i dođi kući!

Austrija -
Nikada ne bih pomislio da je Firaz sposoban za tako nešto. Donedavno je bio slabić i autsajder, koga su konstantno zadirkivali i maltretirali. Ja sam morao da ga branim, kaže Murat M.

BEČ - “Firaze, opameti se i dođi kući!”, poručio je Murat M. (19) svom najboljem prijatelju iz detinjstva Firazu H. (Firas H, 19) koji je u Siriji pristupio terorističkom pokretu “Islamska država” i za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Murat i Firaz se znaju od detinjstva. Išli su u isto obdanište i zajedno odrastali na ulicama 20. bečke opštine.

“U školi smo sedeli u istoj klupi i deset godina smo bili najbolji prijatelji”, rekao je Murat M. za list "Hojte". Činjenicu da njegov prijatelj sada ratuje u Siriji, da ubija i kolje u ime Alaha, Murat ne može lako da prihvati.

“Nikada ne bih pomislio da je Firaz sposoban za tako nešto. Donedavno je bio slabić i autsajder, koga su konstantno zadirkivali i maltretirali. Ja sam morao da ga branim”, dodaje on.

Čini se da ni Firaz nije zaboravio kako su se ponašali prema njemu. Na društvenim mrežama konstantno objavljuje slike iz "svetog rata", a preko svog bloga poziva druge mlade muslimane da mu se pridruže. Pre nekoliko nedelja Muratu je poslao nekoliko slika i SMS poruka iz Sirije. Na jednoj broji novac otet od ubijenih civila, a na drugoj u ruci drži odsečenu glavu.

Predsednik Islamske zajednice: Nemoćni smo!

Predsednik Islamske zajednice u Austriji Fuat Sanac ističe da je ova krovna organizacija nemoćna prema radikalizovanim mladim muslimanima. On je, u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil", kazao da ekstremistički krugovi ne žele da slušaju Islamsku zajednicu."Mi smo za njih nevernici. Oni ne govore sa nama, čak nas ni ne pozdravljaju, niti pozivaju kod sebe, a kada ih mi pozovemo oni ne dođu", kaže Sanac.On je istakao da se mladi muslimani bez orijentacije i radnog mesta moraju integrisati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track