OKSONIČ: Svaki šesti đak prvak ne zna dobro nemački!
Foto: Kurir-info

Grad Beč organizuje bestplatne časove jezika

OKSONIČ: Svaki šesti đak prvak ne zna dobro nemački!

Austrija -
U Beču 2.500 prvaka biće vanredni učenici i pripremani u predškolskim odeljenjima dok ne savladaju dobro jezik,objasnio je Ministar za obrazovanje u vladi grada Beča Kristijan Oksonič

BEČ - U Beču je 1. septembra prvi put u školske klupe selo 16.000 dece. Zbog nedovoljnog znanja nemačkog jezika 2.500 prvaka u Beču, što je svako šesto dete, biće vanredni učenici, i pripremani za školu u predškolskim odeljenjima. Grad Beč investira 20 miliona evra u ovu besplatnu dopunsku nastavu, a svake godine se u Beču otvara 50 novih razreda kako bi se odgovorilo na porast broja učenika.

Ministar za obrazovanje u vladi grada Beča Kristijan Oksonič je u intervjuu austrijskom dnevniku "Kurir" podsetio da sva deca koja pokazuju slabo znanje jezika dobijaju podršku već u obaveznoj godini pohađanja obdaništa.

"U poslednjoj obaveznoj godini pohađanja obdaništa imali smo 4600 dece koja nisu dobro govorila nemački. i 2.500 đaka prvaka, što pokazuje da se u obdaništu ovaj broj može gotovo prepoloviti", objasnio je Oksonič.

Resorni gradski ministar je rekao da je uzrok slabog znanja jezika to što mnoga deca dolaze u Austriju tek pred sam početak školske godine, kao i to da veliki broj njih ima premalo podrške u porodičnom okruženju.

" Međutim mnogi vanredni učenici u toku školske godine prelaze u redovne, jer uspevaju da savladaju jezik u dovoljnoj meri za praćenje nastave", dodao je on.

Oksonič je izrazio nadu da broj vanrednih učenika može biti smanjen podrškom u obdaništu, ali da ne treba imati iluzija po ovom pitanju, jer će uvek biti dece koja bez znanja jezika polaze u školu, budući da je Austrija zemlja pridošlica. On je objasnio da je besplatna dopunska nastava za učenike u osnovnim školama još jedna mera obrazovnog podsticanja i da je namenjena deci kod koje učitelji ustanovi da su u opasnosti da izgube korak sa ostalim učenicima u razredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track