AUSTRIJSKI SUD: Bosanka i Čečenka oslobođene posle pokušaja da pobegnu u Siriju!
Foto: Reuters

Htele da se udaju za teroriste

AUSTRIJSKI SUD: Bosanka i Čečenka oslobođene posle pokušaja da pobegnu u Siriju!

Austrija -
Reč je o 16-godišnjoj Čečenki iz Salcburga i 18-godišnjoj Austrijanki bosanskog porekla iz Gornje Austrije

BEČ - Dve devojke koje su se zaputile iz Austrije u Siriju, u nameri da se udaju za islamske teroriste, nisu završile u braku sa džihadistima nego na sudu u Salcburgu. U petak, 23. oktobra im je suđeno zbog učestvovanja u terorističkoj organizaciji.

Sud ih je oslobodio zbog nedostatka dokaza da su zaista znale da su oni koji su ih zvali u Siriju teroristi Islamske države. Reč je o 16-godišnjoj Čečenki iz Salcburga i 18-godišnjoj Austrijanki bosanskog porekla iz Gornje Austrije.

Sudski senat je, u dilemi, odlučio da oslobodi optužene. Upoznale su se preko interneta, gde su se informisale i o Islamskoj državi i prihvatile ponudu da odu u Siriju i udaju se za radikalne islamiste.

Bio je 29. decembar 2014. kada su sele u voz za Mađarsku, gde su se, u Budimpešti, po prvi put srele lično. Vozile su se zatim zajedno do rumunske granice, gde su ih rumunski policajci skinuli sa voza i poslali nazad kući. Uhapšene su 10. januara ove godine.

Državni tužilac i dalje smatra da su obe devojke svesno htele da se pridruže terorističkoj organizaciji. Jedan od argumenata tužilaca bio je to da su devojke tačno znale kamo idu jer su u prtljag stavile odeću koja prekriva čitavo telo, kakvu su u Austriji nosile samo ponekad.

I sadržaj poruka preko interneta potvrđuje da su znale da je reč o teroristima, naglasio je tužilac. On je, odmah po oslobađajućoj presudi, uložio zahtev za poništenje odluke, pa prva sudska presuda nije pravosnažna. S druge strane, advokati optuženih su dokazivali da su tinejdžerke bile neobaveštene o čemu se zapravo radi.

Čečenkin advokat je izneo da je ona pubertetski buntovna, htela jednostavno da pobegne od kuće i dosadašnje okoline, jer je na socijalnim mrežam bila žrtva mobinga, nazivana kurvom.

Advokat Austrijanke bosanskog porekla je naglasio da ne postoji niti jedna aktivna radnja podržavanja terorizma u mladalačkoj želji devojke da takođe pobegne od kuće, uda se i počne nov život. U kući nije mogla ni sa kim da razgovara, a i u školi učenica u privredi je doživljavala poraze.

"Ljubav, porodica i poštovanje su ono šta joj je nedostajalo. Uhvatila se u mrežu. Nije znala šta je teroristička grupa i kako se udaje. Mislila je: 'Oni me prihvataju i vole me.' A onda je dobrovoljno izašla iz voza", rekao je njen advokat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track