PROTEST NA AUSTRIJSKOJ GRANICI: Desničari krenuli na izbeglički kamp!
Foto: Tanjug

NAPETO U ŠPILFELDU

PROTEST NA AUSTRIJSKOJ GRANICI: Desničari krenuli na izbeglički kamp!

Austrija -
Demonstranti su u austrijskom graničnom području pevali antivladine slogane i držali transparente na kojima je pisalo "nema šanse" ili "nećeš Evropu učiniti svojim domom

BEČ/LJUBLJANA - Nekoliko stotina pristalica desničara protestovalo je sinoć u austrijskom graničnom području Špielfeld - Šentilj, protiv tražilaca azilanata koji hrle u tu zemlju, u potrazi za boljim životom.

Demonstranti su se uputili prema izbegličkom kampu i pevali antivladine slogane i držali transparente na kojima je pisalo "nema šanse" ili "nećeš Evropu učiniti svojim domom", prenela je agencija AP. Austrijski desničarski lider Tomas Kirhner rekao je da oni pozdravljaju izbeglice kojima, zapravo, treba pomoć, "ali ne bez kontrole" i insistirao na stavu da "niko ne zna ko ulazi (u zemlju), što je opasnost za celu Austriju".

AP navodi da je mala grupa levičara održala kontra-miting i da su nosili transparente "izbeglice dobrodošle". Slovenačka agencija STA je navela da je juče ušlo ukupno 4.258 izbeglica u Sloveniju iz Hrvatske, dok je 5.441 nastavilo ka Austriji. U najnovijem izveštaju slovenačke policije, ukupno 2.635 ljudi se nalazi u glavnom smeštajnom centru u Šentilju u blizini granice sa Austrijom, dok se, u međuvremenu, oko 260 smestilo u centru Dobova, u blizini železničke stanice Dobova - glavne ulazne tačke za izbeglice iz Hrvatske.

Broj izbeglica koje su evidentirane u Sloveniji i predate austrijskim vlastima od 20. oktobra, kada je slovenačka policija počela sa vodenjem statistike, dostigla je 97.681, dok je ukupan broj izbeglica koji su prešli u Sloveniju, od kada je Mađarska zatvorila svoje granice pre dve nedelje, dostigao 114.541, navodi STA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track