PROCURILI DETALJI KRVAVOG PLANA BEČKOG DŽIHADISTE KOME JE TUTINAC ISPRAO MOZAK: Albanac planirao teroristički napad, a optužen i za pokušaj atentata!
Foto: printscreen Facebook

Jezivo

PROCURILI DETALJI KRVAVOG PLANA BEČKOG DŽIHADISTE KOME JE TUTINAC ISPRAO MOZAK: Albanac planirao teroristički napad, a optužen i za pokušaj atentata!

Austrija -

BEČ - Pre godinu dana uhapšen je u Beču tada sedamnaestogodišnji Austrijanac Lorenc K. albanskog porekla zbog sumnje da je planirao teroristički napad. međutim tužilaštvo je podiglo optužnicu u kojoj se on tereti za planiranje atentata.

Mladić je uhapšen, 20. januara 2017. godine, jer je pokušao, kako se navodi u optužnici, da preko interneta natera jednog 12-ogodišnjeg dečaka u Nemačkoj na samoubilačku terorističku akciju. Do krvoprolića nije došlo pukom srećom jer dečak nije uspeo da izazove detonaciju eksploziva.

Austrijanac albanskog porekla se tereti i da je podržavao teroristička krivična dela, davao uputstvo za teroristička dela i članstvo u terorističkoj organizaciji.

U optužnici su objavljene neke do sada javnosti nepoznate činjenice. Naime, on s ejoš kao maloletnik pristuio Islamskoj državi i zakleo joj se na vernost, a od leta 2016. preko Votsapa održavao je kontakt sa jednim 12-ogodišnjakom podstičući ga da izvrši teroristički napad u nemačkom Ludvigshafenu. On je dečaku u Nemačku poslao ne samo uputstvo za izradu bombe, već i uputstvo da je detonira na božićnoj pijaci ili crkvi.

Na osnovu tog uputstva dečak je 26.novembra 2016., sa bombom koju je sam napravio, krenuuo ka trgu gde je bila božićna pijaca, a Austrijanac albanskog porekla mu je neprestano davao upustva: "obuci debelu jaknu, idi iza neke kućiće i aktiviraj bombu, a onda beži". Pošto nije došlo do detonacije dečak je bacio bombu u žbun, gde je policija našla par dana kasnije.

Policija je uspela da uđe u trag dečaku, a preko njega je došla i do Bečlije, koji je negirao da je naveo dečaka na zločin i da je znao za njegove konkretne planove. Takođe negira i da ima bilo kakve veze sa Islamskom državom.

Inače, austrijski mladić odrastao je u Beču bez dodirnih tačaka sa bilo kojom verom, pošto su roditelji, kako tvrde, ateisti.

On se radikalizovao u zatvoru u kojem je, kao 16-ogodišnjak, bio na izdržavanju kazne zbog teške pljačke. Prešao je na islam i dao sebi ime Sabur ibn Garib, a nakon puštanja na slobodu redovno je posećivao više džamija.

Posebno se divio propovedaču Mirsadu Omeroviću, koji sebe naziva Ebu Tejma, koji je osuđen u prvoj instanci na 20 godina zatvora zbog regrutovanja za Islamsku državu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track