VELIČANJE USTAŠTVA POD BUDNIM OKOM VLASTI U AUSTRIJI: Odmah ćemo reagovati na nacistička obeležja! Skup u Blajburgu ne možemo da sprečimo, ali simbole možemo!
Foto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

uoči skupa u austriji

VELIČANJE USTAŠTVA POD BUDNIM OKOM VLASTI U AUSTRIJI: Odmah ćemo reagovati na nacistička obeležja! Skup u Blajburgu ne možemo da sprečimo, ali simbole možemo!

Austrija -

Nepunih nedelju dana pre obeležavanja godišnjice od događaja s kraja Drugog svetskog rata, u austrijskom gradiću Blajburg, policija te zemlje prvi put najavila je da će tom skupu pokloniti izuzetnu pažnju, a fokusu svih rasprava o tom događaju prvi put je tema isticanja fašističkih simbola.

U Blajburgu, malom mestu na granici prema Hrvatskoj i Sloveniji, 12. maja će, kao i svake godine, biće orgaizovan skup, pod okriljem hrvatskog državnog vrha i u prisustvu velikog broja građana među kojima se uvek nađe i grupa ustaških simpatizera s prepoznatljivim ustaškim obeležjima.

foto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

Iako nikada tačno nije ustanovljen broj ubijenih na Blajburškom polju, a procene idu od 10.000 do 45.000, taj događaj se danas prikazuje isključivo u svetlu partizanske odmazde, bez sagledavanja istorijskih okolnosti, pre svega, poraza ustaške ideologije i sloma krvavog režima Ante Pavelića, u čije ime su ustaše zarobljene na Blajburgu počinili teške ratne zločine.

Koruški premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranka Austrije SPÖ) je za HINU rekao da u godini u kojoj Austrija obeležava 80 godina Anšlusa, odnosno nacionalsocijalističko preuzimanje vlasti i propadanje Austrije, novoizabrana koruška vladajuća koalicija jasno želi da se usprotivi svim ekstremima, a u njih, kako je rekao, spadaju i desno radikalna okupljanja u okrilju "crkvene procesije" koja se svake godine održava na Blajburškom polju.

Kaiser je naglasio da koruške vlasti ne mogu da spreče tu manifestaciju na jer je, kako kaže, za to zadužena savezna vlada u Beču, odnosno savezna policija.

Ali ističe da se na tom skupu mora obezbediti poštovanje zakonske zabrane isticanja nacističkih simbola i brzo reagovati, ukoliko se to prekrši.

Austrijski kancelar Sebastian Kurc izjavio je ranije da ni on nema ovlašćenja da zabrani majski skup u Blajburgu.

foto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

"To je događaj koji organizuje hrvatska Crkva. To znači da odluku o održavanju nije donela ni savezna vlada ni koruška vlada", rekao je tada Kurc.

On je istovremeno najavio da će vlasti Austrije reagovati odlučno ukoliko dođe do kršenja zakona.

foto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je već rekao da neće biti u Blajburgu, gde inače nije bio ni prošle godine, jer, kako je rekao u razgovoru za RTL, "ima obaveza". Dodao je da svako ko tamo ode mora da poštuje zakone zemlje u kojoj se nalazi.

Kaiser je nedavno zatražio da vlada u postojeći zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola uključi i one iz vremena ustaškog režima. Austrijski zakon trenutno važi samo za austrijsku nacionalsocijalističku prošlost.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track