(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SULUDI EKSPERIMENT KOŠTAO ŽIVOTA BICIKLISTKINJU: Uberov auto bez vozača odlučio da ne zaobiđe ženu na ulici i ladno je zgazio!
Foto: Printscreen Youtube

strašno

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SULUDI EKSPERIMENT KOŠTAO ŽIVOTA BICIKLISTKINJU: Uberov auto bez vozača odlučio da ne zaobiđe ženu na ulici i ladno je zgazio!

Planeta -

Uber je otkrio zbog čega je jedan od probnih automobila iz njihove flote samovozećih automobila zgazio je pešakinju.

U kompaniji veruju da su senzori modifikovanog automobila "volva XC90" registrovali Elejn Hercberg dok je prelazila ulicu, ali da softver je je bio podešen tako da je 'procenio' da ne mora da skrene i izbegne ženu, verovatno ocenivši upozorenje senzora kao 'lažno pozitivnu'.

Razlog za to je što postoje brojne situacije u kojima kompjuteri koji upravljaju autonomnim vozilima mogu da 'vide' nešto što im se učini kao čovek ili neka druga vrsta prepreke.

Uber je navodno zbog toga prag za reakciju u softveru spustio tako nisko da je sistem prepoznao čoveka koji prelazi ulicu biciklom i odlučio da nije potreban nikakav manevar izbegavanja.

Iako je u trenutku nesreće u Uberovom automobilu bila osoba koja je trebala da preuzme kontrolu nad vozilom, na snimku se vidi da je čovek, umesto ispred sebe, gledao sa strane.

Posle nesreće koja se dogodila u martu ove godine, Uber je obustavio testiranja samovozećih automobila.

U međuvremenu radi se kompletna revizija bezbednosnog sistema ovog programa.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track