FRANCUSKA ŠTAMPA NAPALA BEČ: EU ne traži od migranata da poštuju evropske vrednosti, šta se vi bunite!
Foto: Profimedia

obračun

FRANCUSKA ŠTAMPA NAPALA BEČ: EU ne traži od migranata da poštuju evropske vrednosti, šta se vi bunite!

Austrija -

Beč kritikuje migracionu politiku Evropske unije i zalaže se za sistem u kojem "nijedan zahtev za azil neće biti podnet na evropskom tlu", navodi francuski list Mond, pozivajući se na austrijski dokument u koji je imao uvid.

Reč je o dokumentu za koji nije planirano da bude objavljen, i to s razlogom, jer ova nota iz Beča otkriva čisto bezbednosnu viziju o migraciji, dok u potpunosti zanemaruje njen humanitarni aspekt, napominje pariski dnevnik, uz podsećanje da je u Austriji na vlasti koalicija desnice i ekstreme desnice, ali i da je Austrija 1. jula preuzela predsedavanje EU.

U tekstu iz Beča, koji je dostavljen nacionalnim ekspertima 28 zemalja članica EU na neformalnom sastanku u Beču, 2. i 3. jula, o migrantima se govori kao o mladim ljudima među kojima su "mnogi posebno osetljivi na ideologije koje su neprijateljski nastrojene prema slobodi i koje zagovaraju nasilje".

Poput zemalja Višegradske grupe (Mađarske, Češke Republike, Slovačke i Poljske), Austrija brani Evropu sa zatvorenim granicama, a pravo na azil izmešta izvan granica EU, navodi Mond.

U austrijskom dokumentu se predlaže da se razmisli o novom "sistemu zaštite" u kojem "nijedan zahtev za azil neće biti podnet na evropskom tlu", a sa ciljem da se, 2025. godine, azil garantuje samo onima "koji poštuju vrednosti EU, njena prava i osnovne slobode".

Takav uslov, međutim, EU ne nameće tražiocima azila, primećuje francuski list.

S obzirom na to da će Austrija, kao napredna zemlja od skoro devet miliona stanovnika, u narednih šest meseci predsedavati Unijom, ovaj dokument pomaže da se shvati kakve se igre trenutno igraju u pojedinim prestonicama EU, ocenjuje Mond.

Tekst iz Beča, navodi ovaj list, počinje s tvrdnjom da su "političke elite i EU u celini izgubile kontrolu nad situacijom" 2015, u zenitu migrantske krize.

U dokumentu se, zatim, insistira na navodnoj nesposobnosti 28-orice da obuzdaju priliv migranata i obezbede zajedničku spoljnu granicu Šengen zone, a to je, kako zaključuje Mond, "ideja vodilja" celog teksta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja