TRAMP U GOVORU U  MONTANI PORUČIO MERKELOVOJ: Znaš šta, Angela, mi vas štitimo, a vi odete i plaćate Rusiji milijarde za naftu i gas! (VIDEO, FOTO)
Foto: Profimedia, AP, EPA

PORUKA PRED PUT U EVROPU

TRAMP U GOVORU U MONTANI PORUČIO MERKELOVOJ: Znaš šta, Angela, mi vas štitimo, a vi odete i plaćate Rusiji milijarde za naftu i gas! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp, koji se sprema za Evropu na samit NATO i sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, održao je u Montani govor na kom je uputio direktnu poruku EU, NATO, a posebno Nemačkoj i kancelarki Angeli Merkel, koju je direktno prozvao.

"Reći ću NATO: morate da počnete da plaćate svoje račune, SAD neće više da se staraju o svemu", počeo je Tramp kad je došao na ovu temu.

"Ubijaju nas u trgovini, ubijaju nas na drugim poljima. Onemogućavaju nas da poslujemo u Evrop, ali dolaze kod nas da nam prodaju svoje "mercedese" i "be-em-vee", pa imamo 151 milijardu dolara deficita u trgovini sa EU, a pre svega nas ubijaju NATO-m", nastavio je da sipa vatru američki predsednik i dodao da SAD u budžet Alijanse uplaćuju 4 odsto "velikog BDP, koji je postao još veći otkako sam ja predsednik".

1 / 11 Foto: Reuters

"A Nemačka, Nemača, najveća država u EU, Nemačka plaća 1 odsto.

I rekao sam - znaš, Angela (Merkel, nemačka kancelarka), ne mogu da garantujem (zaštitu), jer mi vas štitimo i naša zaštita vama mnogo više nači nego nama vaša, jer ne znam koliko zaštite mi dobijamo štiteći vas. A onda oni odu i sklope sporazum o nafti i gasu s Rusijom, pa plaćaju Rusiji milijarde i milijarde dolara. Žele da ih zaštitimo od Rusije, a plaćaju joj bilione dolara. A mi smo budale koje sve to plaćaju", kazao je Tramp.

Kurir.rs/Atlantic Council

Foto: AP, EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track