Najnovije vesti

AUSTRIJA OD 2019. DOZVOLJAVA VOŽNJU AUTO-PILOTOM: Vozači će moći da odmaraju, a neće se mučiti ni sa parkiranjem!
Foto: printscreen Tweet

novina

AUSTRIJA OD 2019. DOZVOLJAVA VOŽNJU AUTO-PILOTOM: Vozači će moći da odmaraju, a neće se mučiti ni sa parkiranjem!

Austrija

BEČ - Od 1. januara iduće godine na mnogim auto-putevima kroz Austriju biće dozvoljena vožnja automobilima sa "auto-pilotima". U okviru akcionog paketa "autonomna mobilnost " biće omogućeno da se sklone ruke sa volana, ako je u vozili instaliran "asistent za praćenje trake", saopštio je ministar saobraćaja, inovacija i tehnologije Norbert Hofer.

Vožnja uz korišćenje "auto pilota" biće moguća samo na autoputevima, i samo kada se vozi u koloni, jer kod promene trake vozač mora ponovo preuzeti upravljanje. Vozilo, takođe, mora imati ugrađen sistem za deaktivaciju u slučaju potrebe.

 

Isto tako novo pravilo dozvoliće i autonomno parkiranje vozila, bez prisustva vozača u kolima. I tu postoji začkoljica, a ona je da se vozilo, prilikom parkiranja, mora nalaziti u vidokrugu vozača, a i automobil se ne sme kretati brže od 10 kilometara na čas.

 

Ministar Hofer namerava da uloži 65 miliona evra narednih godina u izgradnju takozvanog autonomnog saobraćaja, sa ciljem da Austrija bude među vodećim zemljama u Evropi kod teme "autonomna mobilnost".

 

Pored toga Austrija planira i da uvede potpuni autonomni železnički saobraćaj.

Vozovi bi tada mogli bez mašinovođe da se kreću, a prvi test " Open rail lab " pokrenut je u pokrajini Burgenland. Hofer smatra da će autonomno letenje brže biti rasprostranjeno nego autonomna vožnja.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto  printscreen Tweet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...