Najnovije vesti

RUŠEVINE ČERNOBILJA KRIJU JEZIVU TAJNU: Evo šta se nalazi iza zidina mesta najveće NUKLEARNE KATASTROFE (FOTO)
Foto: Profimedia

POSLE 32 GODINE

RUŠEVINE ČERNOBILJA KRIJU JEZIVU TAJNU: Evo šta se nalazi iza zidina mesta najveće NUKLEARNE KATASTROFE (FOTO)

Planeta

Dopisnik Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa Jevhen Solonjna uputio se u unutrašnjost radioaktivnih ruševina Černobilja. Retka prilika da se pogleda u narušenu ukrajinsku nuklearku, Černobilj.

"Ovaj deo reaktora br. 4 kontaminiran je radijacijom. Sada je pokriven olovom, a nivo radijacije se konstantno posmatra", rekao je Solonjna.

Prošao je kroz "zlatni hodnik" koji je glavna veza između reaktora i nuklearke. Bio je, kaže, glavna linija komunikacije tokom katastrofe. Ljudi su kroz hodnik trčali gore-dole. Oni koji su bili ozračeni išli su napolje, spasilački timovi su ulazili unutra.


Solonjna se zapustio u centar sarkofaga.

 

foto: Profimedia

"Ovde je relativno sigurno. Ovo je nastavak 'zlatnog hodnika' koji vodi duboko unutra. Dozvoljeno nam je da dođemo ovde dole. Eksplozija reaktora u aprilu 1986. izbacila je na tone radijacije u vazduh. Pored je kontrolne sobe za reaktor broj 4. Tu su se desila testiranja iz 1986. Koja su dovela do eksplozije."

 

foto: Profimedia

Zaputio se u halu s turbinom gde se desila eksplozija 1986. godine i gde, kako

je prokomentarisao, počinje zagađenje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

"Na podu možemo da vidimo oštećenu opremu koja je delimično oštećena i razmontirana nakon eksplozije. Nivo radijacije je dosta visok. Ovde ne sme dugo da se ostane. Idemo."

Masivni štit je prevučen preko reaktora 2016. godine.

"Ključna svrha ovog zatvaranja je da se spreči curenje radijacije", objasnio je Pavlo Demjanovski, šef gradilišta.

 

foto: Profimedia

Sajmon Evans (Sajmon Evans), portparol EBRD, kaže da od pokrivanja beleže dramatično smanjenje ispuštanja radijacije iz objekta u skloništu. Tako da je nivo radijacije 10 puta manji od onoga koji se emitovao iz starog skloništa, što pokazuje da novi zaštitni okvir čini esencijalnu stvar za obezbeđivanje sigurne zone za budući rad.

Sedma turbina je bila najviše oštećena. Tu je nivo radijacije veoma visok. Jedinstvena membrana je posebno dizajnirana. Trebalo bi da traje 100 godina.

 

Kurir.rs/ RSE

Foto: Profimedia

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...