BEČ SPREMAN ZA PRAZNIKE: Od 16. novembra najlepši bečki trgovi pretvaraju se u magične božićne vašare! (FOTO)
Foto: Reuters

TRADICIJA

BEČ SPREMAN ZA PRAZNIKE: Od 16. novembra najlepši bečki trgovi pretvaraju se u magične božićne vašare! (FOTO)

Austrija -

BEČ - Od sredine novembra pa do katoličkog Božića najlepši bečki trgovi pretvaraju se u magične božićne vašare. Predbožićno raspoloženje upotpuniće mirisi božićnih peciva i vruć punč.

Na božićnom vašaru na trgu ispred gradske kuće od 16. do 26. novembra posetioce će na ulazu dočekati visoka kapija u obliku luka sa svećama. Tradicionalni bazar sa svojih 150 prodajnih štandova nudiće božićne poklone, ukrase za jelku, ručno izrađene umetnine, kulinarske specijalitete, slatkiše i pića za zagrevanje.

Drveće u parku gradske kuće i duž ulice Ringštrase sijaće u prazničnom duhu. Posetioci će takođe moći da klizaju na ledenoj površini od preko 3.000 kvadratnih metara. Dečiji svet nudi ringišpil, vozić i prelepe svetlosne instalacije koje će u parku predstavljati različite božićne priče.

foto: Wien Tourismus/ Christian Stemper

Nedaleko odatle nalazi se i božićno selo na Trgu Marije Terezije, smešteno između Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja. Ovde se u vreme adventa nalazi 70 štandova sa umetničkim ručnim radovima i originalnim poklonima. Gospel horovi i muzičke grupe upotpuniće predbožićno raspoloženje. Tačno 27. decembra novogodišnje selo zameniće božićno.

Božićno selo na prostoru ispred Univerziteta u Beču takođe je jedno od omiljenih mesta za sastajanje u ovo doba godine, a prevashodno za studente. Božićno selo ispred opšte bolnice AKH sa klizalištem za decu i nostalgičnim ringišpilom je veoma popularno za porodice. Osim toga, na raspolaganju su još dva dodatna klizališta.

foto: Wien Tourismus/ Christian Stemper

Starobečki božićni bazar na trgu Frajung (Freyung) u centru grada veran je tradiciji. Još 1772. godine se na ovoj lokaciji nalazio božićni vašar, a danas se tamo mogu kupiti rukotvorine, staklene dekoracije, tradicionalne kolevke i keramika. Od 16 satise na bazaru pušta i muzika u duhu adventa. Nedaleko odatle se na bazaru „Am Hof“ mogu pronaći vredne ručno izrađene umetnine. I na ovom vašaru posetioci će moći da uživaju uz božićnu muziku i horske nastupe.

Božićni i kulturni bazar ispred dvorca Šenbrun nudi romantiku pred imperijalnom kulisom i nakon Božića se pretvara u novogodišnji vašar. Ovde su takođe u ponudi tradicionalne rukotvorine, ručno izrađene božićne dekoracije, božićni koncerti, kao i obiman dečiji program, uključujući i božićne radionice. Barokna kulisa božićnog sela kod dvorca Belvedere i jedinstveni park ovog dvorca na posetioce ostavljaju poseban utisak.

foto: Wien Tourismus/ Christian Stemper

Art Advent na trgu Karlsplac osim bogatog programa za decu nudi i prodaju rukotvorina, umetničke predstave, izložbe kao i muzičke nastupe uživo. Gastronomska ponuda je u potpunosti bio-sertifikovana. Božićni vašar na Spitelbergu lociran u idiličnim uličicama, takođe sadrži ponudu velikog broja štandova sa rukotvorinama, ali i sa kulinarskim specijalitetima.

Zabavu pod motom „Prater rocks“ posetioci će moći da nađu na božićnom vašaru na trgu Risenradplac u okviru zabavnog parka Prater. Do 7. januara ovde će u ponudi biti vožnje za decu, muzički nastupi soul i pop gospela, kao i zabavni program. K.u.k. božićni vašar na trgu Mihalerplac ispred Hofburga predstavlja u svojim belim kolibicama pre svega proizvode austrijskih proizvođača, slatkiše, ručno izrađene kolevke i još mnogo toga.

Molitva i tradicija biće u prvom planu božićnog vašara na trgu Štefansplac u centru grada, koji će imati ukupno 40 štandova ispred katedrale, sa vrednim austrijskim proizvodima u ponudi.

Kurir.rs/Eurocommpr.rs

Foto Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track