AUSTRIJSKI MINISTAR ZBOG PRETNJI I VREĐANJA BEBA: Internet ne sme da bude prostor bez zakona!
Foto: EPA / Oliver Hoslet

nova pravila

AUSTRIJSKI MINISTAR ZBOG PRETNJI I VREĐANJA BEBA: Internet ne sme da bude prostor bez zakona!

Austrija -

Austrijski ministar za evropska pitanja i medije Gernot Blimel istakao je danas da su najnovije diskusije oko vređanja i pretnji preko internet foruma pokazala da su potrebna jasna pravila i u digitalnom prostoru.

Naime, kao i prošle godine, bilo je uvredljivih komentara na novogodišnju bebu, odnosno njeno strano poreklo, ali i na račun bebe vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea.

"Aktuelno diskutovane aktivnosti na društvenim mrežama oko Nove godine još jednom su pokazale da je potrebna jasna regulacija za digitalni prostor. Time je potvrđen kurs kojim je krenula austrijska vlada", naglasio je Blimel u saopštenju.

Vlada je već u novembru, kako je objasnio, spoznala probleme i organizovala sastanke o odgovornosti na mreži. Sa ekspertima članovi vlade su razgovarali pre svega o pitanju kako se izboriti za odnos poštovanja na mreži, kažnjavati krivična dela i naterati onlajn provajdere da budu odgovorni.

foto: Profimedia

Blimel je ukazao da se trenutno radi na nacrtu zakona.

"Internet ne sme biti prostor bez zakona. Ono što važi za analogni svet mora važiti i za digitalni. Neophodni su instrumenti kako bi kažnjavali prekoračenje granica, odnosno onoga što je suprotno zakonu u realnom svetu i u digitalnom", poručio je Blimel.

Neophodno je sprečiti, kako je rekao, skrivanje identiteta korisnika i uspostaviti ispravan balans između sloboda i zaštite, kako se sloboda izjašnjavanja ne bi ograničnila, ali i zakon poštovao.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Oliver Hoslet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track