Najnovije vesti

VANDALIZAM U BEČU: Išaran spomenik sovjetskim oslobodiocima u centru grada!
Foto: printscreen Yt

sramotno

VANDALIZAM U BEČU: Išaran spomenik sovjetskim oslobodiocima u centru grada!

Austrija

Nepoznati vandali išarali su crnom bojom spomenik Sovjetskim oslobodiocima koji se nalazi na trgu Švarcenbergplac u centru Beča.

U vreme kada je spomenik išaran nisu radile sigurnosne kamere, a policija je obećala da će ukloniti boju u najkraćem mogućem roku i da će pooštriti mere bezbednosti u okolini spomenika.

Navodi se i da ovo nije prvi put da je spomenik na meti vandala koji su ga više puta išarali bojom, zbog čega je bečka policija početkom aprila postavila dve nadzorne kamere koje snimaju spomenik, međutim, one još nisu počele da rade.

Reč je o najpoznatijem spomeniku posvećenom sovjetskim oslobodiocima u Austriji, a podignut je u čast 17.000 sovjetskih vojnika koji su izgubili živote tokom oslobađanja Beča 1945. godine.

U Austriji postoji više od 300 vojnih grobalja i lokaliteta vezanih za Drugi svetski rat, a u skladu sa ugovorom te zemlje i država saveznica (ŠSR, SAD, Velika britanija i Francuska), Austrija je obavezna da poštuje, čuva i održava groblja i spomenike podignute vojnicima i ratnim zarobljenicima država koje su se borile protiv nacističke Nemačke.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...