Najnovije vesti

ZAŠTO JE BEČ MEKA ZA ISLAMISTE: Austrijski mediji otkrivaju da i teroristi cene kvalitet života njihove prestonice
Foto: Profimedia

bruka

ZAŠTO JE BEČ MEKA ZA ISLAMISTE: Austrijski mediji otkrivaju da i teroristi cene kvalitet života njihove prestonice

Austrija

Grad Beč već godinama zauzima prvo mesto po kvalitetu života u svetu, a očigledno i teroristi vole ovu metropolu za život, što pokazuje broj uhapšenih lica osumnjičenih za bliskost Islamskoj državi ili terorističke namere.

Poslednji slučaj Iračanina koji je uhapšen u Beču, gde je živeo sedam godina kao izbeglica, a koji je osumnjičen da je pokušao da izvrši teroristički napad na železničku prugu u Nemačkoj dokazuje je došlo na naplatu dugo gledanje u stranu bečkih vlasti i uzdrmanost Službe za borbu protiv terorizma i zaštitu ustavnosti (BVT), konstatuje bečki dnevnik Kronen cajtung.

 

List kritikuje da kriminalci i fanatici od grada dobijaju socijalnu pomoć, opštinske stanove, besplatne karte za prevoz, a istovremeno ne žele da se integrišu među "nevernicima".

 

Ukazuje i da oni doprinose daljoj radikalizaciji preko džamija, ali i interneta, a pojedini planiraju i napade iz Austrije, kao ove nedelje uhapšeni Iračanin.

Pored njega u Beču se od rata na strani Islamske države u Siriji "odmarao" austrijski državljanin turskog porekla Azad G., koji je ujedno primao i socijalnu pomoć.

 

Sirijski general Klaed H., koji je osumnjičen da je zlostavljao ljude u svojoj domovini, u Beču dobio je utočište, nakon čega je nestao.

Dramatičnije posledice imalo je nedelovanje austrijskih vlasti u slučaju Ahmeda T., Čečena koji je 2003. dobio azil u Austriji, a 2012. je postao komandant Islamske države, dobijajući ujedno osam godina novčanu podršku. On je učestvovao u planiranju krvavog napada na aerodrom u Istanbulu 2016.godine, u kojem je ubijeno 44 osoba.

 

Austrijanac albanskog porekla Lorenc K., koji je planirao teroristički napad na železničku stanicu u Beču, na vreme je zaustavljen, ali zahvaljujući informacijama dobijenih iz Nemačke. Njegova porodica imigrirala je u Austriju iz Albanije, i dobila je i austrijsko državljanstvo, a njihov sin, koji je osuđen na devet godina zatvora, se radikalizovao u Beču.

 

Još jedan "Bečlija" je stekao "slavo" ime u džihadu, a to je Mohamed M., koji je još pre odlaska u Siriju, gde je bio jedan od vođa, u glavnom gradu Austrije propagirao radikalni islam. On je samo na kratko u Austriji bio u zatvoru zbog formiranja I podsticanja terorističke organizacije. Pretpostavlja se da je ubijen u terorističkom napadu.

 

Ovi slučajevi pokazuju da je Beč veoma cenjen za život i kod terorista, ali pokazuje i mnoge nedostatke u radu austrijskih službi.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...