Najnovije vesti

UBICA IZ BEČA OBUČAVAN NA BALKANU?! Kujtim Fejzulaj posećivao džamiju u kojoj su već poznati teroristi regrutovali džihadiste!
Foto: EPA / Christian Bruna, Printscreen

teroristička mreža

UBICA IZ BEČA OBUČAVAN NA BALKANU?! Kujtim Fejzulaj posećivao džamiju u kojoj su već poznati teroristi regrutovali džihadiste!

Austrija

Atentator Kujtim Fejzulaj (20), koji je u ponedeljak uveče u Beču u terorističkom napadu usmrtio četiri osobe, nije bio "vuk samotnjak", već neko ko je bio tesno umrežen sa austrijskom islamističkom scenom, ističe bečki dnevnik "Esterajh".

List navodi da je u fokusu istraga jedna džamija u 16. bečkom okrugu, koju su, kao i Fejzulaj, posećivali "poznati" islamisti kao što je u Siriji ubijeni austrijski džihadista Mohamed M, te Mirsad Omerović, osuđen na 20 godina zatvora zbog širenje mržnje, Austrijanac albanskog porekla Lorenc K. koji je kao maloletnik planirao terorističke napade u Beču i koji se nalazi u pritvoru.

Omerović je, upravo u toj džamiji, regrutovao borce za Islamsku državu, tvrde mediji. 

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Dnevnik se poziva na dosije Fejzulaja, koji je bio osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja, a pušten je prevremeno iz zatvora jer je izigrao vlasti uverivši ih da se deradikalizovao.

U tom dosijeju se navodi da je mladić poreklom iz Severne Makedonije odgojen po islamskoj veri, i da je postao "salafističko džihadistički pristalica političkog takfirizma". 

foto: EPA / Florian Wieser

Dodaje se da to znači da je odobravao nasilje kao put za nametanje "ispravnog puta".

Fezjluj je, zajedno sa jednim prijateljem, pokušao da ode u džihad u Siriju, ali u tome nije uspeo, već su ga uhapsile turske vlasti, koje su ga izručile Austriji, gde je odgovarao pred sudom. 

Tokom istrage, nakon njegovog terorističkog napada, policija je u više gradova Austrije uhapsila 14 lica, koja su imala vezu sa Fejzulajem, za koje se smatra da bi mogli biti saučesnici.

Takođe i u Švajcarskoj uhapšena su dva lica koja su imala kontakt sa njim. 

Sada policija treba da reši i ko je obučio Fejzulaja da upotrebljava oružje, a tu postoje tragovi koji vode u Nemačku, odnosno jednog kampa za obuku terorista u Severnoj Makedoniji, gde je često putovao.  

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / Christian Bruna, Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...