SVAKI PETI AFROAMERIKANAC GLASAO ZA TRAMPA: Evo koliku je podršku dobio Bajden i zašto to za demokrate nije dobra vest
Foto: Profimedia

ANALIZA NBC

SVAKI PETI AFROAMERIKANAC GLASAO ZA TRAMPA: Evo koliku je podršku dobio Bajden i zašto to za demokrate nije dobra vest

Planeta -

Afroamerikanci nisu dali podršku demokratskom kandidatu za predsednika Sjedinjenih Američkih Država u meri kojoj se Džozef Bajden nadao, pokazuje analiza NBC-a.

Podrška Afroamerikanaca za demokratske kandidate generalno dostigla je najniži nivo u poslednjih nekoliko predsedničkih izbora.

Naime, 80 odsto Afroamerikanaca glasalo je za Bajdena, javlja NBC, ali to nije dobra vest kada se broj uporedi s ranijim statistikama.

Ovogodišnji broj predstavlja pad od dva posto u odnosu na 2016. godinu kada je 82 odsto Afroamerikanaca dalo svoj glas za Hilari Klinton.

I tek kada se prisetimo da je 95 odsto muškaraca, odnosno 96 odsto žena iz te populacije 2008. godine dalo svoj glas Baraku Obami, vidimo da je pad i više nego drastičan.

Treba napomenuti da je i sam Obama na izborima 2012. godine uočio pad podrške muškaraca, kada je procenat iznosio 87 posto.

U slučaju ovogodišnjih izbora, to znači da je čak 20 posto Afroamerikanaca, ili svaki peti, glasalo za Donalda Trampa.

NBC to objašnjava ovako: 52 posto Afroamerikanaca koji se smatraju konzervativcima glasalo je za Trampa, a to je uradio i svaki treći crnac u Americi koji živi na Srednjem zapadu, gde su smeštene važne savezne države Mičigen i Viskonsin.

Takođe, 22 posto Afroamerikanaca s fakultetskim obrazovanjem glasalo je za Trampa, a to je uradilo i 20 Afroamerikanaca s postdiplomskim titulama.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja