(VIDEO) GORI SKORO CELA BIVŠA JUGOSLAVIJA! Požari besne u zemljama regiona, evo gde je najgore!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT, Printskrin/Facebook

BORBA SA VATRENOM STIHIJOM NA BALKANU

(VIDEO) GORI SKORO CELA BIVŠA JUGOSLAVIJA! Požari besne u zemljama regiona, evo gde je najgore!

Region -

U regionu se i dalje više stotina vatrogasaca bori s vatrenom stihijom.

Hrvatska

U Hrvatskoj, požar na području Kistanja, koji je planuo u utorak još nije lokalizovan niti ugašen.

Tamo se na terenu trenutno nalazi 300 vatrogasaca iz cele Hrvatske sa 37 vozila, kao i 50 pripadnika vojske, koji gase tri požara.

Navodi se da je požarom zahvaćeno 2.000 hektara zemljišta, a u gašenju požara povremeno učestvuju kanaderi.

U Nacionalnom parku "Krka" više nigde nije vidljiv otvoreni plamen, saopštio je direktor te javne ustanove Krešimir Šakić, i dodao da je požar koji je od utorka tinjao na tom području zahvatio oko 200 hektara površine Nacionalnog parka.

Kako je rekao, širenje požara je sprečeno zahvaljujući brzoj intervenciji i koordiniranoj akciji svih službi.

BiH

U republici Srpskoj, u Trebinju vatrogasci dežuraju i kontrolišu požarište kod sela Slivnica, a u ostatku Hercegovine bilo je još nekoliko manjih uspešnih vatrogasnih intervencija.

Prema rečima portparola Civilne zaštite RS Željko Stojanovića požar koji je izbio na deponiji smeća u Bratuncu zahteva duže gašenje i komunalne akcije.

Požari još gore i na lokaciji Dinara iznad naselja Čaprazlije i Donji Rujani i na području opštine Bosansko Grahovo na planini Staretina na granici sa opštinom Glamoč, koje je zbog izuzetno nepristupačnih, miniranih i minsko-sumnjivih terena moguće gasiti jedino iz vazduha.

Makedonija

U Makedoniji, požar u oblasti Matka blizu Skoplja je lokalizovan, dok je požar u selu Trebovlje, blizu Makedonskog broda i dalje aktivan i širi se ka opštinama Brvenica i Gostivar, saopštio je Centar za krizno upravljanje.

Taj centar je naveo i da su aktivni požari u svim delovima Makedonije, a u njiohovom gašenju pored jedinica vatrogasaca učestvuje i vojska i lokalno stanovništvo.

Crna Gora

U četvrtak uveče lokalizovani su požari u Nacionalnom parku Prokletije, a zvaničnici navode da ih nije bilo lako staviti pod kontrolu zbog nepristupačnog terena.

Kako se navodi, vatra je zahvatila i Veliki Hrid i Ribljak., a požar na lokalitetu Ribljak zahvatio je prostor od jednog ara u granicama nacionalnog parka.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track