POČELO JE: SLOVENCI PRESRELI HRVATSKE RIBARE U PIRANSKOM ZALIVU Ušli ste u slovenačko more, vratite se!
Foto: Printscreen YouTube/Pomorska policija MUP RH

ZATEZANJE

POČELO JE: SLOVENCI PRESRELI HRVATSKE RIBARE U PIRANSKOM ZALIVU Ušli ste u slovenačko more, vratite se!

Region -

Slovenački policajci upozorili jutros u Savudrijskoj vali dva hrvatska ribarska broda da se nalaze u slovenačkom moru, ali onda je između njih stao brod hrvatske policije, da bi zatim Slovenci otišli.

Prvi susret hrvatskih ribara i slovenačke policije u Savudrijskoj vali odigrao se jutros oko 6 sati.

Dva ribarska broda isplovila su u pratnji hrvatske policije, a u spornom delu Savudrijske vale prišao im brod slovenačke policije. Slovenački policajci upozorili su ih da se nalaze u slovenačkom moru, ali onda je između njih stao brod hrvatske policije, posle čega su Slovenci otišli.

foto: Printscreen Wikipedia

Ribari su se posle obavljenog posla nesmetano vratili u luku, a kako je na tom delu Jadrana najavljeno loše vreme, ne očekuje se da danas ponovo isplove.

Hrvatska policija savetovala je hrvatskim ribarima da se ponašaju normalno, ali da ipak ne idu skroz do sredine Savudrijske vale, kako ne bi izazvali incidente.

Podsećamo, Slovenija je saopštila da od danas počinje da primenjuje deo odluke međunarodnog Arbitražnog suda o granici sa Hrvatskom koji se odnosi na more.

"Slovenija nije podsticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Ako se granična linija bude poštovala, incidente ne treba ni očekivati", kazao je slovenački premijer Miro Cerar.

S druge strame. Hrvatska ne priznaje tu odluku suda i tamošnji premijer Andrej Plenković pozvao je zvaničnu Ljubljanu da se suzdrži od jednostranih odluka o primeni te arbitražne presude.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen YouTube/Pomorska policija MUP RH

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track