PRESEDAN: Evropska komisija prijavila Sloveniju sudu Evropske unije!
Foto: Profimedia

pokrenut postupak

PRESEDAN: Evropska komisija prijavila Sloveniju sudu Evropske unije!

Region -

Evropska komisija prijavila je Sloveniju sudu Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu zbog spora u vezi s kriminalističkom istragom u slovenačkoj Centralnoj banci iz 2016. godine, kad je zaplenjen deo dokumentacije Evropske centralne banke (ECB), koji nije bio predmet istrage.

Prijava je podneta sudu EU i sada je u njegovoj nadležnosti da odluči o osnovanosti slučaja - rečeno je slovenačkoj agenciji STA u Evropskoj komisiji.

Komisija je odlučila u januaru da pokrene sudski postupak protiv Slovenije, pošto pitanje dokumentacije i kompjuterske opreme ECB, oduzete prilikom pretresa u slovenačkoj Centralnoj banci, nije rešeno u bilateralnim kontaktima i u saradnji sa Evropskom centralnom bankom.

Evropska komisija je predmet prosledila sudu, pozivajući se na član Lisabonskog ugovora koji govori o potrebi lojalne saradnje članica EU sa njenim ustanovama, što je Slovenija pomenutim činom navodno prekršila, kao i na status i privilegije ECB koje štiti protokol 7 uz Lisabonski ugovor.

Slovenačka vlada i državno pravobranilaštvo tvrde da je policija u pomenutom slučaju postupala po propisima. Evropskoj komisiji navode da će postupak pratiti sa velikom pažnjom jer je reč o "značajnom presedanu" koji bi mogao da se ponovi i kod drugih članica EU.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track