ŠPIJUNSKA AFERA TRESE REGION: Hrvatska vlada i obaveštajna agencija odbacuju optužbe Slovenije da su prisluškivali njihove zvaničnike!
Foto: Profimedia

peru se

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE REGION: Hrvatska vlada i obaveštajna agencija odbacuju optužbe Slovenije da su prisluškivali njihove zvaničnike!

Hrvatska -

Vlada Hrvatske danas je odbacila navode o pokušaju uticaja na slovenačke medije, a hrvatska obaveštajna služba optužbe o prisluškivanju slovenačkih zvaničnika.

"Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog uticaja hrvatske Vlade na slovenačke medije", navela je Vlada u odgovoru hrvatskim medijima o tvrdnjama slovenačkih medija da je prvi čovek austrijske Stirije u Hrvatskoj, Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik Vlade Hrvatske, pokušao da spreči slovenačke medije da objave reportažu o navodnom delovanju hrvatske obaveštajne službe u toj zemlji.

Na optužbe iz Slovenije reagovala je i Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) koja je u odgovoru medijima ocenila da je reč o "netačnim i tendencioznim konstrukcijama".

"SOA ne komentariše medijske spekulacije, ali vas obaveštavamo da su objave koje se tiču SOA-e netačne i tendenciozne konstrukcije. Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se želelo kompromitovati SOA-u i Republiku Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafita za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom delovanju SOA-e protiv susednih država", navela je hrvatska obaveštajna agencija.

Premijer Slovenije Marjan Šarec sazvaće za danas popodne hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog navoda o delovanju hrvatske obaveštajne službe. Kako je najavljeno, hrvatski ambasador u Ljubljani biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, a slovenačka ambasadorka u Zagrebu biće pozvana na konsultacije u Ljubljanu.

Šarec je ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces. Priča je dodatno eskalirala pošto je juče POP-TV objavila da je Ivan Tolj, prvi čovek austrijske medijske kuće Stirija u Hrvatskoj, pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track