Najnovije vesti

SLOVENAČKI PREMIJER HOĆE DA ŠIRI NUKLEARKU: Traži da se pravi novi blok u Krškom
Foto: Profimedia, 0108243115

NUKLEARNA ENERGIJA

SLOVENAČKI PREMIJER HOĆE DA ŠIRI NUKLEARKU: Traži da se pravi novi blok u Krškom

Region

Slovenački premijer Marjan Šarec založio se danas za izgradnju drugog nuklearnog reaktora - novog bloka nuklearne centrale u Krškom, jedine takve u Sloveniji, koju ona deli s Hrvatskom, dok protivnici upozoravaju da je centrala islužena i zahtevaju da se zatvori.

"Moramo se potruditi da započnemo izgradnju drugog bloka jer će nam u budućnosti trebati više energije ako želimo uspeh našem razvoju", rekao je šef vlade tokom posete postrojenju stotinak kilometara od Ljubljane.

Debata o izgradnji drugog reaktora u Krškom traje petnaest godina, ali vlada premijera levog centra, na čelu manjinske koalicije pet stranaka, nije uvrstila taj projekat u svoj program. Šarec je svoj stav opravdao nepostojanjem alternativa, podsetivši na protivljenje grupa za zaštitu životne sredine i civilnog društva izgradnji vetroturbina i hidroelektrana.

Premijer je obećao da će se konsultovati sa stručnjacima i tražiti najširi politički konsenzus za sada "ključni", nuklearni projekat. Izgrađena u jugoslavensko doba i puštena u rad 1983, nuklearna centrala Krško, s reaktorom tipa Vestinghaus od 700 megavata, prvobitno je trebalo da traje do 2023. godine, kada se navršava 40 godina rada.

Ljubljana i Zagreb su, međutim, 2015. godine odlučili da joj produže aktivnost za dvadeset godina, uprkos protestima nekoliko nevladinih organizacija.

Krško pokriva 20 odsto potreba za električnom energijom Slovenije i 15 odsto Hrvatske.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...