Najnovije vesti

HRVATSKA PRAVI SKLADIŠTE ZA NUKLEARNI OTPAD NA GRANICI SA BIH: U njega će odlagati sve iz slovenačke nuklearke u Krškom
Foto: Profimedia

regionalno skladište

HRVATSKA PRAVI SKLADIŠTE ZA NUKLEARNI OTPAD NA GRANICI SA BIH: U njega će odlagati sve iz slovenačke nuklearke u Krškom

Hrvatska

Hrvatska je odlučila da započne izgradnju svog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH, iako bi odluka o tome da li će Hrvatska i Slovenija otpad iz elektrane Krško odlagati u zajedničkom skladištu biti objavljena tek u septembru, saznaje hrvatski portal Ekspres.

Tu odluku objaviće hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Chorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek u septembru u Ljubljani.

Slovenija već nekoliko godina planira da zajedničko skladište za nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško izgradi u Vrbini pored Krškog i zagovara ulazak Hrvatske u taj projekat.

Hrvatska i Slovenija imaju obavezu da svoj deo otpada iz nuklearke Krško, koja je zajednička, zbrinu 2023. godine. Iako za pripremu i izgradnju odlagališta Hrvatska ima još samo četiri godine, za sada nije sačinjena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira da u tako kratkom roku pripremi preuzimanje nuklearnog otpada, navodi Ekspres.

Portal dodaje da nije postignut ni konsenzus s lokalnim stanovništvom i sa BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru. Krško je u pogonu od 1981. godine, a radiće do 2043. godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...