SVAKOG DANA U GRČKU STIGNE OKO 200 MIGRANATA: Skaču na vozove i rizikuju strujne udare, jedini cilj je - balkanska ruta
Foto: EPA/ARMANDO BABANI

put do evrope

SVAKOG DANA U GRČKU STIGNE OKO 200 MIGRANATA: Skaču na vozove i rizikuju strujne udare, jedini cilj je - balkanska ruta

Region -

Sirijac Abdulah će učiniti sve kako bi prešao granicu i u tampon-zoni na grčko-makedonskoj granici čeka pogodan trenutak da se ukrca na voz, u nadi da će se domoći "balkanske rute" kojom su 2015. u Evropu stigle stotine hiljada migranata.

Prve zrake sunca otkrivaju cele porodice koje spavaju u napuštenim železničkim vagonima ili uz prugu. Čim se pojavi policija, beže u obližnja polja.

"Moj brat živi u Italiji i želim da ga pronađem", kazao je 20-godišnji Abdulah koji poslednja dva dana kampuje u oronuloj zgradi nedaleko od železničke stanice u Idomeniju, selu na severu Grčke, tik uz makedonsku granicu.

On već mesecima živi u Grčkoj bez posla i tamo "ne vidi budućnost".

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Pre pet godina stotine hiljada migranata pešice su prešle tu "ničiju zemlju" na putu za zapadnu Evropu, no evropski san se urušio nakon što su zemlje Evropske unije 2016. zatvorile prolaz, a Grčka je uzduž svoje severne granice podigla zid.

Desetine hiljada migranata koji su svoje zemlje napustili zbog rata, progona ili siromaštva našle su se blokirane u Idomeniju koji se pretvorio u grad straćara, pre nego što su ih grčke vlasti silom evakuisale.

Od tada su izbeglički kampovi u kontinentalnom delu Grčke, a posebno na ostrvima, pretrpani migrantima, a novi ne prestaju da stižu.

foto: AP / Manu Brabo

Zbog premalih kapaciteta za 120.000 tražilaca azila trenutno u Grčkoj, veliki broj ih živi bez krova nad glavom u Atini i na granici sa Severnom Makedonijom.

U Idomeni svaki dan stiže oko 200 migranata, prepričava meštanin Lazaros Oulis. Objašnjava da su neki podigli šatore na poljima pa se stanovnici pribojavaju da će njihovo mesto da se pretvore u izbeglički kamp.

Većina migranata stigla je preko kopnene granice s Turskom, uzduž toka reke Marice, na severoistoku Grčke.

foto: Profimedia

Noću migranti pokušavaju da se potajno ukrcaju na voz koji povezuje Grčku sa Severnom Makedonijom ili da se provuku kroz rupe u graničnom zidu.

"Skaču na voz i rizikuju strujni udar ili smrt ako taknu visokonaponske kablove", kazao je kondukter koji je nedavno pronašao 42 ilegalna putnika u svom vozu.

Ako ih i nekoliko pređe na drugu stranu, većinu uhvati severnomakedonska policijska patrola pa ih vrati u Grčku.

Pakistanac Musa se žali da ga je tukla i makedonska i grčka policija pa se taj 19-godišnjak pita "gde su ljudska prava".

Sa grupom sunarodnika uspeo je naposletku da se provuče kroz rupu u zidu i uđe u Severnu Makedoniju.

Nakon više neuspelih pokušaja, neki rezignirani migranti pešice se vrate u Solun, na oko 70 kilometara od Idomenija.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track