GALIJAŠEVIĆ: Džaferović je najveća sramota bošnjačkog naroda
Foto: Youtube/Printscreen

o zločinima nad srbima se ćuti

GALIJAŠEVIĆ: Džaferović je najveća sramota bošnjačkog naroda

Bosna i Hercegovina -

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da kroz Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora, Republika Srpska pokazuje da je demokratska džava, da u njoj manjinski narodi mogu da obeleže i obiđu mesta na kojima su stradali Bošnjaci, dok u Federaciji BiH tako nešto nije moguće.

Galijašević je istakao da to pogotovo nije moguće da Srbi u Sarajevu obeležavaju "Dobrovoljačku", niti u Tuzli "Tuzlansku kolonu".

"Oni ne mogu otići ni na jedno mesto na kojima su Srbi ubijani, niti davati zapaljive izjave", rekao je Galijašević komentarišući jučerašnju izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića u tom memorijalnom centru.

Prema Galijaševiću, zapaljiva izjava Džaferovića dolazi u momentu kada i visoki predstavnik Valentin Incko daje zapaljive antisrpske izjave, želeći da "ponovo preduzima antisrpske korake, kao one koji su činjeni neposredno posle rata".

foto: AP

Galijašević smatra da je Džaferović najveća sramota i bošnjačkog naroda i zajedničkih institucija, te da je potvrda da pravosuđa u BiH nema.

"On je poslednja osoba koja treba da pominje ratne zločine. Možda nije slučajno što je danas otišao u Kozarac gde je rođen njegov drug, isto tako ratni zločinac iz proteklog rata kojem se danas sudi zbog ratnih zločina prema Srbima - general Sakib Mahmuljin, kojeg je trebalo da povede I da ljudima objasni kako su naoružavali i kako su gurnuli u stradanje čitav narod Prijedora i Bošnjake i Srbe i sve koji tamo žive", rekao je Galijašević.

Džaferović je, ističe, osoba koja je delila državljanstva zločincima, mudžahedinima, svetskim teroristima.

"Njega su u ratu obilazili ljudi poput Kasima Sulejmanija, dakle štitile su ga službe koje su duboko antibosanske, antievropske i antidržavne", kaže Galijašević.

On je napomenuo da, kada takva osoba kao Džaferović kada govori o ratnim zločinima, treba prvo da govori o tome "šta je kao načelnik Centra službi bezbednosti uradio da spreči ratne zločine na Ozrenu, koji su se dešavali pred njegovim očima i sa njegovim saznanjima".

"Mogao je i da objasni zašto kao sekretar Izetbegovićeve tajne službe posle rata nije otkrio grobnice i gde se nalaze 192 brutalno zaklana vojnika i civila na Ozrenu", rekao je Galijašević.

Džaferović je juče u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora, da je "zločin koji se dogodio u Prijedoru sistematski, udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track