BEZ DOGOVORA! Pregovori Vlade Crne Gore i crkve se završili bez uspeha SPC: Ovo su nove ucene (VIDEO)
Foto: BETA / Vlada Crne Gore / Sasa Matić

nema rezultata

BEZ DOGOVORA! Pregovori Vlade Crne Gore i crkve se završili bez uspeha SPC: Ovo su nove ucene (VIDEO)

Crna Gora -

Pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske završeni su bez dogovora.

Pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica bili nastavljeni su danas u 11 časova, u Vili Gorica u Podgorici.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je da su razgovori pravnih eksperata Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve okončani bez rezultata uprkos brojnim ustupcima koje je juče i danas napravio Vladin pregovarački tim, navodi se u sopštenju kabineta predsednika.

Tokom druge runde ekspertskih razgovora, vođenih juče i danas, prihvatili smo: Prvo, da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premesti u redovni sudski postupak gde teret dokazivanja vlasništva pada na državu a ne crkvu. U tom smislu predložili smo potpuno novi član 63 Zakona, čime smo prihvatili predloge Crkve. Drugo, da Srpska pravoslavna crkva nastavi sa korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, versko i kulturno dobro. I u tom smislu smo predložili potpuno novi član 64 Zakona, i jasno isključili mogućnost da verske objekte može korisiti bilo koja verska zajednica osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Treće, da ove izmene usvojimo već preksutra na Vladi i prosledimo Parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja ovog meseca", rekao je premijer Duško Marković u obraćanju javnosti.

Premijer je rekao da ovim ustupcima, čiji su prevashodni ciljevi prevazilaženje nesuglasica i podela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja poverenja između Države i Crkve, Vlada sa svoje strane nije postavila bilo kakve uslove.

Premijer je rekao da je sa žaljenjem primio informaciju da razgovori nisu rezultirali uspehom.

SPC: Nove ucene

Dijalog je služio za nove ucene Crkvi i politički marketing, ocenio je Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Oni su se odmah nakon završetka pregovora oglasli saopštenjem na sajtu Mitropolije u kom se naveli da su dostavili Vladi Crne Gore pismo povodom "poslednjih razgovora o diskriminatornom Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica".

- Ekspertski tim Episkopskog saveta nas je veoma iscrpno informisao o dijalogu, koji je 20. jula ove godine vođen sa Ekspertskim timom Vlade Crne Gore o potencijalnim izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. I ovom prilikom napominjemo da smo se, i pored ogromne zabrinutosti sveštenstva, monaštva i vernog naroda, odazvali pozivu Vlade Crne Gore na dijalog, očekujući i verujući da će se doći do zajednički prihvatljivog rešenja spornih odredbi zakona na bazi Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je 11. marta ove godine zvanično dostavljen Ekspertskom timu Vlade.

Oni navode da je najnovijim predlogom Vlade pred Crkvu postavljen ultimatum u u vidu obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori "uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova."

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track