Najnovije vesti

BRUKA I SRAMOTA: Slovenački antivakseri provalili u studio javnog servisa, sve prenosili uživo VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

slovenija

BRUKA I SRAMOTA: Slovenački antivakseri provalili u studio javnog servisa, sve prenosili uživo VIDEO

Region
10:56h

Protivnici epidemioloških mera i vakcinacije u Sloveniji u petak uveče upali su u prostorije RTV Slovenija i provalili u studio informativnog programa.

Demonstranti već nedeljama protestuju ispred zgrade javnog servisa negodujući zbog svega što ima veze sa pandemijom koronavirusa, prenosi hrvatski Dnevnik.

Pod vođstvom Ladislava Trohe, vođe pokreta OPS, protiveći se merama za ograničavanje širenja virusa, demonstranti su u petak oko 20:30 sati pri upadu na slovenački javni radio-televizijski servis delili letke u kojima traže "sigurne škole i fakultete bez brnjica", kako nazivaju maske, inače epidemiološku meru koja pomaže u sprečavanju širenja koronavirusa.

Novinarka Barbara Vidmajer je objavila na Tviteru snimak upada, a pokret je na svom Fejsbuk profilu prenosio upad u prostorije javne televizije.

Rekli su da su ušli u svoju kuću koja je okupirana, misleći na javnu televiziju. Ubrzo su se pojavili i kamermani koji su sve počeli da snimati, no demonstranti su zahtevali prenos uživo. Tražili su da se uživo obrate stanovnicima Slovenije.

Morala je da interveniše i policija, koja je, kako prenosi vecer.com, objavila da su neki demonstranti, koji su inače prisustvovali prijavljenom skupu, ušli u zgradu medijske kuće. "Nisu se držali naredbi čuvara što je dovelo do intervencije policijskih službenika koji su osiguravali javni red", navode iz policije.

Iz zgrade je evakuisano 20-ak protestanata, koji nisu nosili maske, objavila je RTV Slovenija, a protiv prekršitelja biće poduzete mere u skladu sa zakonom, najavila je policija.

Generalni direktor RTV Slovenija rekao je da je "to težak napad na našu kuću i javne medije, koji najoštrije osuđujemo" i dodao da je uloženo mnogo napora da se ova situacija popravi u četiri meseca.

"Problemi su prilično značajni. Pravna situacija je složena, RTV je vlasnik zgrade, ali nije vlasnik parcele oko nje. Ovo je javna površina, demonstranti su nažalost imali dozvolu za protest na ovom području. Uprava je učinila mnogo, ali nažalost nije bilo ploda zbog ove složene situacije. Međutim, sve vreme smo na to upozoravali vlasti. Iduće nedelje, na sastanku sazvanom pre ovog događaja, još jednom ću apelovati na vlasti da se pokrenu i učine nešto", rekao je Andrej Grah Vatmug.

Odmah ćemo pojačati sigurnost kuće kako se ne bi događali slični incidenti. Dosad su protesti bili relativno mirni, iako vrlo ometajući, posebno za novinare u informativnoj emisiji TV Slovenija na prvom spratu. Nadam se da će vlasti ovom problemu posvetiti veću pažnju, posebno nakon današnjeg događaja. Srećom, nije bilo povređenih, dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja