SUKOBI NA CETINJU! NIKŠIĆANI REŠILI DA PROBIJU BLOKADE: Bagerom krenuli ka crnogorskoj prestonici! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / RTV Cetinje, Twitter video prtscr / Didi

opasno

SUKOBI NA CETINJU! NIKŠIĆANI REŠILI DA PROBIJU BLOKADE: Bagerom krenuli ka crnogorskoj prestonici! VIDEO

Crna Gora -

Tenzije u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju i dočeka patrijarha Porfirija u Podgorici došle su do usijanja. Na Cetinju su raspoređene dobro opremljene policijske snage, a stigla su i oklopljena vozila, kao i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače.

19.12 - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović došao je danas na Cetinje, gde se održava protest protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je ranije poručio da će 5. septembra doći na protest u crnogorskoj prestonici, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od najavljenog ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Tada je kazao i kako se nada da će biti uvažen njegov zahtev da se ustoličenje održi u nekom drugom gradu i da neće biti potrebe da tog dana bude na Cetinju.

18.52 - Kako izveštava reporter Kurira iz Podgorice Zoran Šaponjić gotovo je nemoguće bilo danas probiti se iz glavnog grada Crne Gore do Cetinja. Prema najnovijim informacijama između dva grada su na 3 mesta postavljene barikade uključujući i obe ispred crnogorske prestonice.

18.15 - Na društvenim mrežama se pojavila se i slika bagera koji je krenuo na barikade na Cetinju.

18.13 - Povodom nereda na Cetinju oglasio se i predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je građane, svih vera i nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, kao i da "odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo". Opširnije OVDE.

17.23 - Mitropolija: Ne razmišaljamo o izmeštnju ustoličenja

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC ne razmišlja o izmeštanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija sa Cetinja u Podgoricu, kazao je protojerej Nikola Pejović. Opširnije pročitajte OVDE.

16.50 - Od Podgorice do Cetinja je gotovo nemoguće stići automobilom, jer se na putu nalaze najmanje tri barikade, a na izlazu iz Podgorice više naizgled privatnih automobila blokira saobraćaj. Opširnije OVDE.

Cetinje
foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/Youtube

15. 45 - Nepregledne kolone na izlazu iz Podgorice u pravcu Cetinja. Opširnije OVDE.

Gužva, Cetinje
foto: Nemanja Nikolić

15.10 - Barikade na prilazu Cetinju

Pored kamenja koje blokira put na ulazu u Cetinje, sudeći po društvenim mrežama, nove barikade su napravljene od automobilskih guma:

15.00 - Krivokapić Milu: Ako ne svojom voljom, onda po Ustavu očuvajte mir

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je predsednika te države Mila Đukanovića da "ako već ne želi svojom voljom", onda u skladu sa svojom ustavnom obavezom zaštite poretka, da javno i jasno doprinese miru uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

"Pozivam, još jednom, sve društveno-političke aktere na očuvanje mira, od koga nam ništa nije vrednije. Pozivam sve građane na poštovanje Ustava, zakona, javnog reda i mira, države Crne Gore", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Đukanović će, kako je najavljeno, prisustvovati sutra protestu na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija.

14.35 - Okršaj komita sa policijom

Na ulasku u Cetinje, prema snimcima sa društvenih mreža, došlo je do okršaja okupljenih komita sa policijom:

Na snimku se vi i kako kamenice lete u pravcu policije:

14.03 - Na kružnom toku u Podgorici, na izlazu ka Cetinju, prema nepotvrđenim informacijama, policija zaustavlja vozila i propušta samo ona sa posebnim dozvolama.

14.23 - U pokušaju da blokiraju prilaz Cetinju, komite su, kako javlja naš reporter, počele da bacaju kamenje na put, na šta policija nije reagovala.

13.45 - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije bartskim zagrljajem je dočekao patrijarha SPC Porfirija na podgoričkom aerodromu. Opširnije pročitajte OVDE.

mitropilit Joanikije, patrijarh Porfirije
foto: Facebook / Саборни храм Христовог Васкрсења

13.20 - Ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici obavljaju se poslednje propreme za doček patrijarha SPC Porfirija.

Ispred Hrama postavljena je velika bina, a prostor na kojem će biti doček prekontrolisali su i pripadnici Posebne jedinice MUP CG sa psima tragačima, obučenim za otkrivanje eksploziva. Više pročitajte OVDE.

Hram Hristovog vaskrsenja, Podgorica
foto: Nemanja Nikolić

12.46 - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije došao je u Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde je sve spremno za doček patrijarha srpskog Porfirija.

12.02 - Kolona automobila kreće se iz pravca Podgorice ka Cetinju. Oni su se, pored državnih zastava, kako prenosi CdM, „zakitili“ i američkom zastavom.

11-47 - Deo komita koje se već okupio na Cetinju jezivim porukama skandiraju sveštenstvu i monaštvu SPC: „što ste na nas digli hajku, četničku vam je.em majku“.

11.32 - Na društvenim mrežama širi se preteća fotografija takozvanih komita koji poziraju sa pištoljima u rukama i poručuju "Mi smo spremni za sjutra". Detaljnije pogledajte OVDE.

11.20 - Grupa građana uklonila je zaštitnu ogradu postavljenu na Dvorskom trgu, ispred Cetinjskog manastira.

Iz Uprave policije, Vijestima je rečeno da je brzom reakcijom uspostavljena kontrola. "U toku su policijske mere i radnje", rečeno je u policiji.

Cetinje, policija
foto: Kurir

Okupljeni od jutros negoduju zbog ograda koje su postavljene oko Cetinjskog manastira, poručujući policijskim službenicima da provere ko je sve ušao u Cetinjski manastir. Neki su uzvikivali "ovo je Cetinje" kao i "ovo je naša policija, neće policija da puca u nas ona nasa štiti".

Čulo se i "nemojte policiju da dirate" ali, kako prenosi Pobjeda, i skandiranje potpredsedniku vlade Dritanu Abazoviću "Dritane p.d.r.".

Za sutra je u Cetinjskom manastiru planirano ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i bezbednosna situacija u zemlji je napeta.

Najavljeni su i protesti na Cetinju u vreme ustoličenja Joanikija, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih bezbednosnih institucija, na čelu sa Savjetom za bezbednost i odbranu Crne Gore.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track