RATNO STANJE: Poziva se na juriš na Cetinje, komite se naoružavaju, prazne krevete u bolnici za povređene!
Foto: Boris Pejović EPA, Profimedia, Nemanja Nikolić, Marina Lopičić

ZLO

RATNO STANJE: Poziva se na juriš na Cetinje, komite se naoružavaju, prazne krevete u bolnici za povređene!

Politika -

Dan uoči ustoličenja mitropolita Joanikija svuda plakati koji pozivaju na nemire, učesnici protesta vežbaju blokadu puteva i naoružavaju se, bolnica spremna za najgori scenario

Situacija u Crnoj Gori, dan uoči ustoličenja novog mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske, podseća na ratno stanje. Podgorica je osvanula oblepljena plakatima u kojima se poziva na juriš na Cetinje 5. septembra, mediji pišu da se deo komita naoružava, a direktor bolnice u Cetinju naredio je pražnjenje objekta da bi mogao da primi eventualne povređene!

mitropolit Joanikije, vladika Joanikije
foto: Youtube prtscr / Радио Светигора

Kad se na sve ovo doda da je nedavno savetnik Mila Đukanovića i bivši direktor policije Veselin Veljović pozvao pripadnike reda da otkažu poslušnost, ali i da je DPS izričit pri stavu da dolaze na protest na Cetinje, jasno je da je situacija na ivici.

Mitropolija je odustala od obavljanja svečanog čina pred građanima (samo sveštenstvo i gosti) - 4. septembra će biti organizovan doček patrijarha SPC Porfirija u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a 5. septembra ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. Međutim, glavni inspiratori protesta - sledbenici nepriznate CPC Miraša Dedeića, DPS i komite - traže da se sam čin održi na drugom mestu. Nedeljama traju pritisci na SPC i vernike, a situacija je na ivici kulminacije dan uoči ustoličenja.

U Podgorici su juče osvanuli plakati u kojima se Crnogorci pozivaju na juriš na Cetinje.

- Braćo Crnogorci, spremite se na juriš. Kao što su naši preci jurišali za slobodu i čast Crne Gore ne žaleći svoje živote - navodi se na plakatima.

Istovremeno, juče je došlo do incidenta na Cetinju. Komunalna policija napisala je kaznu monahu jer je parkirao vozilo ispred Mitropolije, za koje oni tvrde da nije na spisku (dozvoljenih) iako ih je monah ubeđivao da je reč o vozilu Mitropolije. Incident je snimao jedan od komita sve vreme uzvikujući: „Ovo je slobodna Crna Gora“, dok je monahu pripretio „da će ga sanjati“.

- Ovo je samo uvertira, ja mislim. Biće oko 1.300 policajaca u nedelju, ja ne znam kako misle da čuvaju sve. Preksinoć su slali žene da prave haos. Moraju i da zatvore sve prilaze prema Cetinju - rekao je monah, koji je insistirao na anonimnosti.

Otišlo predaleko

Pored svega toga, prema pisanju medija, komite su počele i da se naoružavaju.

- Neke od komita se naoružavaju, svi na Cetinju pričaju samo o tome, stvar je otišla predaleko. Pored toga, bivši policijski funkcioneri, iz vremena DPS, obučavaju učesnike protesta kako da blokiraju puteve i na taj način spreče ulazak na Cetinje - navodi se.

Na ove navode niko iz policije juče nije reagovao, što je zabrinjavajuće kada se uzmu u obzir raniji potezi policije, ali i izjave dojučerašnjih visokih zvaničnika. Ta policija koja treba da čuva mitropolita je ista ona policija koja ga je zimus hapsila i vodila u pritvor.

Pored svega ovoga, cetinjska bolnica je počela sa pražnjenjem kako bi mogla da obezbedi što više kreveta ukoliko 5. septembra dođe do nereda. Direktor bolnice Vladimir Pavićević doneo je ovu odluku, kako pišu mediji, nakon sastanka sa predstavnikom Uprave policije.

- Odluku sam doneo zbog bezbednosti pacijenata i bolničkog osoblja i da kapaciteti bolnice budu spremni za eventualni prijem pacijenata ako bi došlo do nečega. Imaćemo i pojačanu pripravnost osoblja čitavog dana - rekao je Pavićević.

Mafijaška posla

Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka, kaže u razgovoru za Kurir da velika istorijska odgovornost leži na DPS, koji svojim nezrelim ponašanjem može dovesti svoj narod u bratoubilački rat.

Miroslav Bjegović, Stevica Deđanski, Usijanje
foto: Kurir

- Plašim se da će u nedelju biti ubačenih elemenata sa strane, koji žele isprovocirati sukob, za šta bi se optužila srpska strana kao inicijator. Nadam se da će policija, koja sada ima najznačajniju ulogu, profesionalno odraditi svoj deo posla bez obzira na to šta ih poziva savetnik za bezbednost Veljović i aktuelni predsednik Crne Gore, koji očito ne žele dobro svojoj zemlji, a koji su deo prljavog narko-mafijaškog posla - poručio je Bjegović.

MITROPOLIT JOANIKIJE

Nek izvine Cetinjani, još nisu napravili svoju državu

mitropolit Joanikije
foto: Youtube prtscr / Острог Тв Студио

Mitropolit Joanikije poručio je da se ustoličenju pripisuje politički karakter.

- Valjda je i sjever Crne Gore Crna Gora, nije samo Cetinje. Neka izvine svi Cetinjani, još nisu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje - istakao je mitropolit, kao i da „ne žele obračune, svađe, tuče, čerupanja ovde pred Cetinjskim manastirom“.

PATRIJARH PORFIRIJE

Ne želim da se prljam

Patrijarh Porfirije
foto: Instagram/porfirije_patrijarh

Patrijarh Porfirije napisao je na svom nalogu na Instagramu da se u ustoličenje mitropolita uplelo mnogo politike: - Pošto tu očigledno ima mnogo politike i raznih interesa koje ja, iskren da budem, ne razumem, ali, pravo da vam kažem, i nezainteresovan sam za te interese. Ne želim da se prljam, da prljam svoj um, da me to opterećuje, da mi pravi konfuziju u glavi ako bih se bavio tim silnim informacijama.

PORAŽAVAJUĆI ZAKLJUČAK VEĆA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

Komite mogu da protestuju!

Veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore održalo je juče još sednicu čija je tema bila ustoličenje mitropolita na Cetinju, a zaključak je poražavajući - komite mogu da organizuju protest 5. septembra na Cetinju!

Ustoličenje mitropolita će se održati na Cetinju u nedelju, ali će država, pišu crnogorski mediji, dozvoliti i neprijavljeno okupljanje komita tog dana. Pojedini članovi veća, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, predlagali su da se ustoličenje izmesti, ali ta ideja nije prošla.

MIRAŠ DEDEIĆ

Ko još može da ga sledi

Miraš Dedeić
foto: Youtube prtscr / HRT

Miraš Dedeić, vođa nepriznate CPC, jedan od glavnih organizatora protesta protiv ustoličenja mitropolita na Cetinju, izbačen je iz crkve i slikao se sa ustaškim sledbenicima. Supruga ga je uhvatila u prevari i napustila, a mitropolit Grčke pravoslavne crkve u Italiji ga je stavio pod zabranu činodejstvovanja. On je u intervjuu za HRT hvalio ustaškog vikara Alojzija Stepinca i poručio da ga treba proglasiti za sveca.

Štampano izdanje 04.09.2021.
foto: Kurir

DANAS POKLON U DNEVNIM NOVINAMA KURIR! KUVAR: TEMA BROJA: Šljive

Poklon
foto: Kurir

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon KUVAR. Tema današnjeg broja je: ŠLJIVE. Uveliko traje sezona ovog voća, a samim tim i vreme džemova, knedli i kompota. Korak po korak: pužići sa spanaćem. Možete da ih napravite bilo kad tokom godine. Zrno po zrno I eto ručka: jela od grožđa koja dosad možda nikad niste probali. Pokazaćemo vam i kako se priprema hrana u voku. Čekaju vas recepti za ukusna jela i poslastice kao što su: kolač s kukuruznim brašnom, krambl sa šljivama, zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama, lažna pašteta od povrća, paradajz tart, pasta s tikvicama i belim lukom i mnogi drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track