USTOLIČENJE JOANIKIJA: Mir na Cetinju će čuvati oko 1.800 uniformisanih policajca, zatvaranje ulica oko manastira kreće večeras
Foto: Profimedia

policijski čas u CG

USTOLIČENJE JOANIKIJA: Mir na Cetinju će čuvati oko 1.800 uniformisanih policajca, zatvaranje ulica oko manastira kreće večeras

Crna Gora -

Pred bezbednosnim snagama Crne Gore do sada najveći rizik, na smirivanje tenzije pozvale SAD, EU, UN...

Upravu policije očekuje najveći bezbednosni rizik u novijoj crnogorskoj istoriji, gde će najmanje 1.800 uniformisanih pripadnika službe i veliki broj starešina i pripadnika kriminalističke policije, pokušati da onemogući incidente zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Operativni štab UP napravio je plan obezbeđenja s najmanje tri moguća scenarija kako bi na Cetinju i u Podgorici očuvali mir i zaštitili bezbednost učesnika verskog skupa i gostiju, ali i demonstranata, rečeno je nezvanično Vijestima.

U tom štabu će sve vreme biti i direktor policije Zoran Brđanin, a radnje policijskih službenika, kako je planirano, snimaće se posebnim uređajima za audio-vizuelno praćenje kako bi se dodatno kontrolisalo njihovo postupanje, ali i zaštita.

Veće za nacionalnu bezbednost izdalo je juče smernice organima obaveštajno-bezbednosnog sektora da, kako su saopštili nakon sednice, pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite prava i sloboda.

Članovi Veća upoznati su, dodaje se, s poslednjim procenama bezbednosti Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprave policije.

“Veće apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti. Članovi Veća biće u stalnoj komunikaciji i zasijedanju”, navodi se u saopštenju.

Na sednici je bilo inicijativa da se ustoličenje izmesti van Cetinja, ali takve preporuke Veća međutim nije bilo, kao ni da se zabrani skup protivnika ustoličenja uprkos tome što je juče od kovida umrlo 15 osoba.

Ranije su šefovi MUP-a i Uprave policije saopštili da bi to bila krajnja mera iako epidemiološka situacija nije bila ovako alarmantna.

Policija i MUP se juče nisu oglašavali u vezi s bezbednosnim merama oko skupa na Cetinju, na kome je prisustvo najavio je i predsednik države Milo Đukanović koji je štićena ličnost.

Vijestima je iz više izvora nezvanično rečeno da je sve “strogo tajno”. Samu proceduru obezbeđivanja visokorizičnih događaja komentarisao je bivši generalni inspektor ANB i nekadašnji operativac saveznog MUP-a Gojko Pejović.

On kaže da slične situacije nije bilo, ali da ga sadašnja asocira na takozvanu AB revoluciju 1988. godine…

Navodi da su tada među učesnicima bili lokalni zvaničnici i objašnjava šta se radi u takvim prilikama: “Bezbednosno interesantna lica se pred ovakva okupljanja taktički i operativno pokrivaju jer mogu izazvati neke provokacije. Nekada je slučaj da se oni privode. U sadašnjoj situaciji, kada treba zadovoljiti i pravo građana na ispovedanje vere i na protest mirnim putem, onda je sve komplikovanije jer može doći do nepredviđenih, moguće i planiranih incidenata. Policiji je to veoma složeno pitanje i zato mislim da su rekli da teško mogu obezbediti i garantovati sigurnost. Nisam siguran da ministar unutrašnjih poslova i direktor ANB-a mogu reći da je situacija pod kontrolom i da neće izbeći kontroli”.

Pejović kaže da se tehnički ne može “ništa izmisliti” – legitimisanje, obustava saobraćaja, postavljanje ograda malo dalje nego što je uobičajeno.

”Ni crkva nije najavljivala litije, kao ni sada druga strana. Mi sada nemamo takvu situaciju uprkos tome što je juče preminulo 15 osoba i što bi u realnim okolnostima sva okupljanja bila zabranjena. Samo smo jednom imali ovoliko preminulih”, podseća sagovornik.

Protivnici ustoličenja juče su izlazili s porukama formalnog smirivanja situacije, ali nisu odustajali od namere i poziva da se ono održi negde drugde, te prebacivali isključivu odgovornost za incidente na Vladu.

Najviši državni zvaničnici premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović ponovo su pozvali na smirivanje i podsetili da predstavnici bivše vlasti podižu tenzije jer se boje krivične odgovornosti za nezakonitosti.

“Država crnogorskim građanima garantuje stabilnost i poštovanje javnog reda, mira i ustavnog poretka. Nećemo dozvoliti bilo kome da ugrozi građanski mir… Oni koji to pokušaju, moraće da odgovaraju pred zakonom i demokratskim institucijama Crne Gore. Sve crnogorske građane pozivam da ne nasedaju na provokacije. Država će svima garantovati ličnu bezbednost i sigurnost”, saopštio je premijer u obraćanju građanima.

Na “mir, razboritost, poštovanje prava i sloboda bez diskriminacije i očuvanje najviših vrednosti građanskog društva, u prvom redu svakako bezbednosti Crne Gore i svih njenih građana” pozvao je i ombudsman Siniša Bjeković.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države i Evrospka komisija pozvali su na smirivanje tenzija.

Zatvaranje ulica i obezbeđenje Cetinjskog manastira od subote uveče

Na mapi Operativnog štaba UP, koja je prosleđena operativnim jedinicama policije, ucrtane su pozicije, broj pripadnika, zaduženja starješina, ali i način kako da policija postupa ukoliko dođe do narušavanja javnog reda i mira ili većih nemira.

Službenici policije će još noć pre ustoličenja, biti raspoređeni oko Cetinjskog manastira, imaće pozicije u užem gradskom jezgru i na gotovo svim većim prilazima Cetinju, a obezbeđivaće i trasu puta od Podgorice do Cetinja.

Uporedo će UP sprovoditi kriminalističko-taktičke radnje – blokade, raciju, ali i pregled određenih objekata i prostora zbog čega će i antidiverziona jedinica tog dana biti angažovana tokom obezbeđivanja najavljenih događaja na Cetinju i Podgorici.

Zbog visokorizičnog skupa, policija će za saobraćaj zatvoriti mnoge ulice na Cetinju, ali i u Podgorici, a svojevrstan “policijski čas” trajaće satima kako bi se sprečili mogući sukobi demonstranata, koji se protive želji da ustoličenje mitropolita obave u srcu Cetinja.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track