KORONA NE POPUŠTA U KOMŠILUKU: Svaki drugi test pozitivan, veliki broj hospitalizovanih
Foto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

čvrst stisak korone

KORONA NE POPUŠTA U KOMŠILUKU: Svaki drugi test pozitivan, veliki broj hospitalizovanih

Region -

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.815 novozaraženih, uz čak 53,1 odsto pozitivnih testova, a broj hospitalizovanih prvi put je u ovom talasu epidemije prešao tisuću.

Epidemiolozi govore o vrlo kritičnoj zdravstvenoj situaciji, a mediji o "crnoj nedjelji" jer u dane vikenda i uz ograničen broj testiranja nikad do sada nije bilo toliko novozaraženih i u tolikom postotku testova.

Sa 3.415 testiranja potvrđeno je 1.815 zaraza, dok ih je pre sedam dana, uz niži broj pozitivnih testova, bilo zabeleženo 1.300.

U poslednja 24 sata umrlo je 12 obolelih, čime se broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećao na 4.953 osoba.

Sedmodnevni prosek obolelih u jednom danu iznosi 3.239, 14-dnevna incidencija porasla je na 2.031, dalje raste i broj hospitalizovanih, a aktivno je preko 40.000 slučajeva, objavio je u ponedeljak Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je trenutno 1.008 obolelih, od čega njih 226 na odeljenjim aintenzivne nege.

Vlada je naložila novo povećanje kapaciteta na intenzivnim odeljenjima, zbog procene da će najveće opterećenje u bolnicama biti poslednje nedelje novembra, nakon čega bi broj hospitalizovanih mogao d apočne da opada.

Ne planiraju se dugoročna zatvaranja

Najveći broj hospitalizacija u dosadašnjem toku epidemije korone u Sloveniji zabeležen je u drugom talasu pre godinu dana, kada je 26. novembra prošle godine bilo 1.324 kovid pacijenata u bolnicama, od čega ih je 215 bilo na intenzivnim odeljenjima.

Za razliku od tadašnje situacije, kad je dnevno bilo i nekoliko desetina preminulih pacijenata, stanje je sada bolje, što se pripisuje u prvom redu vakcinaciji, a vlada zasad ne planira dugoročna zatvaranja i zatvaranja opština, kako je to bilo prošle godine.

Restriktivne mere uvedene prošle nedelje propisuju samo širu prime kovid potvrda uz prilaganje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na korona virus učenika u osnovnim i srednjim školama, zabranu većih javnih okupljanja i neka druga ograničenja.

Ministarstvo obrazovanja propisalo je da će se od ove nedelje samotestiranje učenika na koronu obavljati u školskim prostorijama, oko čega je bilo dosta polemika i nezadovoljstva.

Učenici čiji roditelji odbijaju da im s edeca testiraju na taj način moraće da da budu na onlajn nastavi od kuće.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track