VELIKA ZABRINUTOST ZBOG POJAVE OMIKRONA U SLOVENIJI: Novi soj se munjevito širi, evo na šta upozoravaju epidemiolozi
Foto: Zeljko Stevanic / Xinhua News / Profimedia

PANDEMIJA

VELIKA ZABRINUTOST ZBOG POJAVE OMIKRONA U SLOVENIJI: Novi soj se munjevito širi, evo na šta upozoravaju epidemiolozi

Region -

U Sloveniji se beleži bolje stanje epidemije korona virusa, ali trend poboljšanja je usporen, a veliku zabrinutost izazvala je potvrda prvih slučajeva omikron varijante virusa.

U poslednja 24 sata, 11 osoba je preminulo od posledica kovida-19, zabeleženo je 1.526 novozaraženih, a aktivnih slučajeva je 20.631, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Trend stišavanja epidemije je usporen, ali epidemiolozi upozoravaju da bi prisutnost omikrona mogla biti znak za alarm, piše Hina.

Reč je o soju koji se munjevito širi Evropom, a budući da su prva četiri uzorka u kojima je ovih dana omikron potvrđen u Sloveniji uzeti pre više od dve nedelje, to znači da bi mogao postati dominantan već do kraja ove godine, prenose mediji upozorenja stručnjaka.

"O omikronu nam nedostaje još dosta podataka, ali munjevito se širi od kraja novembra, zabrinuti smo jer je zarazniji od svih varijanti do sada", kazao je šef Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec.

Iako je po nekim podacima bolest koja se razvije uz zarazu omikron sojem blaža, pa možda neće izazvati znatnije povećanje hospitalizovanih, Petrovec je kazao da će praktično svi sa virusom jednom doći u kontakt te da je opasno ako se nova varijanta brzo proširi na nevakcinisanu populaciju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track