SLOVENIJA UKIDA SKORO SVE KOVID MERE: Nošenje maski u zatvorenom samo preporuka
Foto: Flo Rols / Zuma Press / Profimedia

povratak na staro normalno

SLOVENIJA UKIDA SKORO SVE KOVID MERE: Nošenje maski u zatvorenom samo preporuka

Region -

Slovenija se sprema da ukine najnovije restriktivne mere vezane za epidemiju koronavirusa, koja je u padu, rekao je slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Poslednjih dana primetan je snažan trend opadanja infekcija i hospitalizacija, pa bi odluka o ukidanju obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru mogla biti doneta ove nedelje

Umesto obaveze, nošenje maski u zatvorenom prostoru ostaće samo kao preporuka, a i dalje bi se morale nositi u staračkim domovima i bolnicama, rekao je Poklukar.

On očekuje da će predstojeći letnji meseci biti u znaku "povratka na staro normalno", prenosi Indeks.

Direktorka Infektivne klinike Tatjana Lejko Zupanc rekla je da se stanje u ustanovi popravlja, ali prilično sporo, te da je virus najopasniji za imunokompromitovane pacijente kojima je često potrebno višestruko hospitalizovanje i "ne mogu da se otarase” virusa.

Slovenačka vlada je u ponedeljak saopštila da je u poslednja 24 sata potvrđeno 528 novih infekcija sa oko 3.800 PCR i brzim testovima na antigen, što je veliki pad u odnosu na prethodni dan kada ih je bilo 785, kao i od pre sedam dana kada su bile 802 infekcije.

U bolnicama se trenutno nalazi 275 pacijenata obolelih od koronavirusa, od kojih je 39 na odeljenjima intenzivne nege, a 14-dnevna incidencija i sedmodnevni prosek zaraženih u jednom danu su u opadanju.

U poslednja 24 sata preminula su tri pacijenta, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Slovenije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track