DRUGO POSKUPLJENJE ZA 10 DANA: Cena goriva ponovo porasla, najavljuje se ZNAČAJAN skok računa za gas za domaćinstva
Foto: Profimedia

rat i posledice

DRUGO POSKUPLJENJE ZA 10 DANA: Cena goriva ponovo porasla, najavljuje se ZNAČAJAN skok računa za gas za domaćinstva

Region -

Gorivo u Sloveniji od danas je ponovo poskupelo, a od 1. jula se najavljuje i značajno poskupljenje gasa za domaćinstva i mala preduzeća.

Nove maloprodajne cene 95-oktanskog benzina veće su od 6 do 6,5 evrocenta za litar u odnosu na prethodne i kreću se u rasponu od 1,714 do 1,717 evra za litar van autoputeva, dok su na pumpama uz puteve cene nešto više.

Izrazitije je poskupljenje dizel goriva, čija je prosečna cena sada 1,86 evra, a na auto-putu čak i 1,92 evra za litar.

Kako podseća Hina, reč je o drugom povećanju cena naftnih derivata od prošle sedmice do kada su na snazi bile mere fiksiranih cena koje su trajale mesec i po dana i koje su uvedene kako bi se smanjio negativan uticaj poskupljenja na potrošače.

Budući slovenski premijer Robert Golob u vezi s novim poskupljenjima ponovo je najavio da će njegova vlada nastojati da obuzda cene novim načinom regulacije, pri čemu je moguće i uvođenje subvencioniranih cena za sektore kao što su transportna delatnost i poljoprivreda.

Kako prenose slovenački mediji, na alarmantno stanje oko povećanja cena goriva, što je posledica rata u Ukrajini, ali i s tim u vezi najavljenih planova za mogući evropski embargo na uvoz nafte iz Rusije, prvi su upozorili upravo prevoznici koji tvrde da su uz sadašnji nivo cena prisiljeni da povećaju cene svojih usluga za najmanje 10 posto.

Cena gasa za domaćinstva i mala preduzeća u Sloveniji će se prema najavama dobavljača od 1. jula povećati za trećinu, što je posledica izuzetnog rasta nabavnih cena od 85 posto od početka godine, prenose lokalni mediji.

Više cene kod nekih dobavljača važe već od kraja februara ove godine, ali se primenjuju samo na nove kupce, dok stari imaju važeće ugovore sa starom dogovorenom cenom do sredine ove godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track