ZABRANA OSTAJE NA SNAZI: Sud u SAD odbio zahtev Karadžićevog brata da mu ukinu sankcije, tvrde da je pomagao Radovanu; Luka: Nisam
Foto: Dragana Udovičić

zahtev odbijen

ZABRANA OSTAJE NA SNAZI: Sud u SAD odbio zahtev Karadžićevog brata da mu ukinu sankcije, tvrde da je pomagao Radovanu; Luka: Nisam

Bosna i Hercegovina -

Američki sud u Vašingtonu odbio je zahtev brata Radovana Karadžića da mu se ukinu sankcije koje su mu nametnute zbog pomaganja bratu.

Karadžića je 2003. sankcionisala Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC), još dok je njegov brat bio u bekstvu.

Sud je sada u svojoj odluci naveo da je Luka Karadžić pre par godina tražio od OFAC-a da ukine sankcije jer smatra da razlozi zbog kojih je sankcionisan više ne vrede, piše Balkan Insajt.. OFAC ga je odbio, naveo je sud.

Karadžić se zato obratio sudu s tvrdnjom da ne vidi razlog za zadržavanje sankcija nakon što je njegov brat uhapšen i osuđen u Haškom tribunalu.

Sud ga je odbio navevši da je nedavno javno podržao svog brata, što, prema njima, opravdava nastavak sankcija.

Luka Karadžić tražio je 2018. da mu SAD ukloni sankcije, tvrdeći da on nema nikakve veze sa zločinima za koje je njegov brat optužen.

Takođe je tvrdio da brata nije podržavao dok se skrivao i da mu nije pružao finansijsku podršku.

Međutim, navodi Indeks, američko ministarstvo finansija odbilo je zahtev, pozivajući se na javne izjave Luke Karadžića u kojima je kritikovao Haški sud i izražavao podršku bratu tokom suđenja i žalbenog procesa.

Karadžićev avokat Piter Robinson, koji je zastupao i Radovana Karadžića u Hagu, kaže da je razočaran odlukom.

"Odluka suda u Vašingtonu je protiv demokratskih načela, uključujući slobodu govora... Malo je verovatno da ćemo se žaliti", rekao je Robinson.

Robinson je objasnio da sankcije otežavaju Luki Karadžiću da održava svoje račune "jer banke moraju da se bave američkim bankarskim sistemom i strahuju od posledica ako dopuste da osoba sa liste sankcija ima račun u njihovoj banci”.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track