Najnovije vesti

CICOVIĆ UPOZORAVA: Ako se pogazi Dejton, svi Srbi iz BiH postaće državljani Srbije
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SVE VEĆI PRITISCI

CICOVIĆ UPOZORAVA: Ako se pogazi Dejton, svi Srbi iz BiH postaće državljani Srbije

Bosna i Hercegovina

Otkad je otvoren srpski konzulat u Banjaluci, oko 50.000 građana podnelo je prijave za dobijanje srpskog državljanstva.


Srpski konzul u tom gradu kaže da su razlozi zbog kojih se ljudi opredeljuju za taj potez uglavnom praktični, kao što je zaposlenje ili studiranje u Srbiji.


Međutim, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, pored tih razloga, naglašava i da su dobri odnosi Srbije i Srpske, doveli do toga da i u političkom, privrednom, kulturnom i prosvetnom smislu dođe do intenzivne saradnje.

 

foto: Profimedia

Građani se zbog toga i u običnim, svakodnevnim situacijama osećaju komotnije, sigurnije i bolje, kaže Cicović, te i to zbližava i proizvodi želju kod građana srpske nacionalnosti u RS i BiH da podnose zahteve za državljanstvo Srbije.


Nije mali broj zahteva koji se podnose i zbog osećaja nesigurnosti prouzrokovanog sve većim pritiscima usmerenim na urušavanje Dejtonskog sporazuma i ustavne pozicije RS u BiH, kaže Cicović.


"Dejtonski sporazum je ugaoni kamen za mogući suživot u BiH. Narod sve to dobro vidi i ne bi trebalo da čudi da jednog dana svi Srbi iz RS, pa i iz cele BiH, ako bi se nastavilo urušavanje Dejtonskog sporazuma, podnesu zahtev za dvojno/ državljanstvo Republike Srbije“, kaže Cicović.

 

 

(Kurir.rs/ Sputnjik Srbija)

Foto: Profimedia

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI UŽIVO: Razgovor tačno u podne! Šta su se dogovorili Vučić i Zaev?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...