REPUBLIKA SRPSKA OZBILJNO UPOZORAVA SVET: Bosna i Hercegovina postala utočište džihadistima!
Foto: Profimedia

izveštaj za SB Un

REPUBLIKA SRPSKA OZBILJNO UPOZORAVA SVET: Bosna i Hercegovina postala utočište džihadistima!

Bosna i Hercegovina -

Vlada RS pripremila je za SB UN izveštaj za period od novembra prošle do aprila ove godine u kojem se traži osuda pretnji bošnjačkih političkih lidera nasiljem i oružanom agresijom, kao i da SDA blokira izvršenje odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu, jer želi da zadrži mogućnost da Bošnjaci biraju ne samo bošnjačke, nego i hrvatske predstavnike.

U prvom delu izveštaja, naglašava se stav da Dejtonski mirovni sporazum mora biti sproveden u izvornom obliku, što se odnosi i na političku strukturu predviđenu Ustavom BiH.

"Pretnje nasiljem i oružanom agresijom od bošnjačkih političkih lidera kao odgovor na politička neslaganja podrivaju Dejtonski sporazum i moraju biti osuđene", navodi se u izveštaju.

foto: Profimedia

U drugom delu izveštaja objašnjava se da su potpuno lažni politički motivisani navodi da se RS militarizuje.

"Nedavna nabavka pušaka za policiju RS, neophodna za modernizaciju, bila je u potpunosti transparentna i realizovana uz dozvolu svih relevantnih agencija na nivou BiH. Slična nabavka izvršena je u Federaciji BiH bez ijedne kritike", istaknuto je.

Dodaje se da RS ima prijateljske odnose sa Rusijom i zapadnim zemljama, ali nije agent nijedne strane države, te da vlasti RS nisu povezane ni sa jednom paravojnom grupacijom, a njeni lideri isključuju nasilje kao način rešavanja neslaganja.

foto: Profimedia

Takođe, govori se o pretnji od džihadističkog terorizma u BiH, koja raste sa povratkom boraca sa ratišta na Bliskom istoku u BiH, koja ostaje sigurno utočište za radikalne islamiste.

Naglašava se da BiH obezbeđuje takvo utočište još od kada je SDA pozvala mudžahedine u BiH tokom rata devedesetih godina prošlog veka.

"Politike BiH i nerad bezbednosnog aparata BiH takođe su pomogli da se zemlja pretvori u utočište džihadista. Isto tako, povećano je i finansiranje i prisustvo vehabizma u BiH. Sve veća pretnja od džihadističkog terorizma u BiH izaziva ne samo bojazan građana RS, nego i država članica EU", istaknuto je u tekstu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track