Najnovije vesti

BOŠNJAČKI ČLAN PREDSEDNIŠTVA BIH IMA CRNU RATNU PROŠLOST:  Šefik Džaferović učestvovao u stravičnim zločinima nad Srbima u Vozući! Snimci odsečenih srpskih glava užasnuli svet! (VIDEO)
Foto: Printscreen Unoportal.net

Tamna mrlja u službenoj biografiji

BOŠNJAČKI ČLAN PREDSEDNIŠTVA BIH IMA CRNU RATNU PROŠLOST: Šefik Džaferović učestvovao u stravičnim zločinima nad Srbima u Vozući! Snimci odsečenih srpskih glava užasnuli svet! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

BEOGRAD - Šefik Džaferović, koji je pobedio u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH na prošlonedeljnim opštim izborima, bio je na čelu Centra službi bezbednosti u Zenici u vreme ratnih zločina koje su mudžahedini počinili nad Srbima.

Džaferović (61) je potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA), u koju je ušao ratne 1993. godine.

 

Godine 1996. izabran je za sekretara ratne bošnjačke tajne službe AID.

Sarajevski mediji predstavljali su Džaferovća kao političara koji je "ponikao iz kadrovskog rasadnika AID-a" i koji je "unutar SDA uvek bio odan klanu Bakira Izetbegovića, čak i u vreme vladavine Sulejmana Tihića, kada Izetbegović nije imao dobru unutarstranačku poziciju".

 

foto: Printscreen/ Youtube

U Parlamentarnoj skupštini BiH Džaferović je od 2000, kao kadar SDA jedan mandat proveo je u Domu naroda, a onda je 2014. izabran za poslanika u Predstavničkom domu, u kojem je i dočekao kandidaturu za člana Predsedništva BiH.

 

U tom domu, po sistemu rotacije, obavljao je funkciju predsedavajućeg i zamenika predsedavajućeg.

To njegovo predsedavanje sve vreme su bojkotovali poslanici SNSD-a, tražili su i da bude smenjen, ne želeći da prisustvuju sednicama kojima rukovodi čovek dovođen u vezu sa ratnim zločinima nad Srbima, navodi beogradski dnevnik.

Reč je, naime, o zločinima koje su počinili mudžahedini u srpskoj Vozući kod Zavidovića, a obimnu dokumentaciju sa dokazima o tim zločinima predao je Tužilaštvu BiH bivši potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Istraga protiv Džaferovića nikada nije pokrenuta.

 

Zločin u Vozući

 

Alija Izetbegović je tokom rata uživo posmatrao kako njegovi mudžahedini pod komandom Sakiba Mahmuljina drže Srbe u zarobljeništvu i zverski ih muče i ubijaju.

 

Televizija Republike Srpske objavila je do sada neviđen snimak na kojem se vidi kako Alija Izetbegović postrojava mudžahedine i pozdravlja ih na arapskom jeziku.

 

Alija je, naime, prisustvovao postrojavanju Trećeg korpusa Armije BiH, na čijem je čelu bio Sakib Mahmuljin. Snimak je načinjen nakon okupacije Vozuće, a na njemu je jasno vidljivo kako mudžahedini drže srpske zarobljenike iz tog mesta i brutalno ih muče i ubijaju.

 

Sakib Mahmuljin, komandant Trećeg korpusa Armije BiH, u raportu Aliji Izetbegoviću dodatno je potvrdio da su u napadu na Vozuću učestvovali mudžahedini. On se pred kamerama pohvalio i da je među napadačkim jedinicama njegovog korpusa i odred „El mudžahid“.

 

"To su Prvi manevarski bataljon iz Zenice, 372. oslobodilačka brigada iz Tešnja, Sedma muslimanska, Specijalni diverzantski odred, kompletna 329, koja je bila ovde, Treći manevarski i odred „El mudžahid“", naveo je Mahmuljin odgovarajući Izetbegoviću na pitanje o kojim jedinicama se radi.

 

Na snimku, komandant mudžahedina Izetbegovića i Mahmuljina informiše o tome da su zarobili srpskog borca, to jest četnika, kako ga naziva. Ni jedan ni drugi nisu upozorili mudžahedine na to kako treba postupati sa zarobljenicima. Prešli su na temu doseljavanja Srebreničana u Vozuću.

S tamnom mrljom u svojoj službenoj biografiji, Džaferović će u ući u Predsedništvo BiH, gde će naredne četiri godine sedeti za istim stolom sa Miloradom Dodikom, po čijem su naređenju poslanici SNSD-a napustili skupštinska zasedanja kojima je on predsedavao.

 

Kurir.rs/ Tanjug/ Politika

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...