ŠOKANTNE TVRDNJE GRAĐANA O EKSPLOZIJI U RAFINERIJI BROD: Sumnjamo da je u pitanju SABOTAŽA, ne verujemo u slučajnosti! (VIDEO)
Foto: Printscreen RTRS, Printscreen YouTube

ŽIVOT NA BURETU BARUTA

ŠOKANTNE TVRDNJE GRAĐANA O EKSPLOZIJI U RAFINERIJI BROD: Sumnjamo da je u pitanju SABOTAŽA, ne verujemo u slučajnosti! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Otkako je baron Rotšild početkom 20. veka u Brodu sagradio rafineriju nafte, nekad jedinstveni, a sada podeljeni grad živi kao na tempiranoj bombi. Dok je rafinerija bila nova, opasnost je bila manja, no poslednjih trideset godina u rafineriju nije uloženo ništa.

Zamor materijala, zastarela tehnologija i loša poslovna praksa predstavljaju stalnu pretnju za stanovnike dva grada Bosanskog i Slavonskog Broda. Rafinerija u današnjem Bosanskom Brodu u vreme izgradnje bila je najmodernija na svetu. Njena bliznakinja izgrađena je u Rijeci.

Ne bi me začudilo da su neki od šrafova koji su sinoć leteli u vazduh ugrađeni još u baronovo vreme", kaže Zoran Grgić, analitičar i stanovnik Slavonskog Broda. Ako se i ne šali, činjenica je da Slavonski Brod živi pod stalnom pretnjom.

"Prvi put je rafinerija eksplodirala ranih osamdesetih. Tada je eksplodirao deo izomaks postrojenja. Drugi put 1992. zbog borbenih delovanja, treći put pre četiri godine, kad je došlo do požara na ventilatoru. Rafinerija se raspada i stalna je opasnost. Broj kvarova se povećava”, kaže Grgić. On je sinoć bio svedok eksplozije na delu rafinerije koja je zatresla ceo Slavonski Brod.

"Prvo sam video bljesak, onda grmljavinu, a onda osjetio udar", kaže ribar Miro Matković. Njegovu kuću i rafineriju deli samo Sava.

"Ekspolozija je izbila prozore, a onda je počela da pada čađ. Veliki, neobično veliki komadi čađi", kaže Matković. Njegov brat u vreme eksplozije bio je u štali. Prasila mu se krmača. A onda ga je zasulo staklo.

"Godinama nas truju, a sad je počelo i sa eksplozijama. Mislio sam da mi se štala ruši na glavu", kaže on.

" Molimo ih godinama da nešto urade, ali njima je samo bitan novac, a ne bezbednost ljudi koji žive oko rafinerije. Bojim se za živote mojih najbližih. Najradije bih se iselio iz Broda i prodao sve, ali ko ćeda kupiti kuću na buretu baruta”, kaže nam jedan zabrinuti stariji građanin. Tek je dobio unuka i nije mu sveedno u kakvom će okruženju da raste.

Čak i kad nema incidenata poput sinoćnjeg, rafinerija truje Brođane. Vazduh je zagađen. Građani godinama protestuju zbog toga. Pre nekoliko meseci zagađena im je i voda. Tvrde da je broj obolelih od raka u Slavonskom Brodu veći nego bilo gde u Hrvatskoj. No, bez obzira na to šta građani Slavonskog Broda misle, novac zapravo nije razlog opstanka rafinerije.

Akumulirani gubitak rafinerije iznosi više od 600 miliona konvertibilnih maraka, odnosno oko 300 miliona evra. Ruski vlasnik strpljivo pokriva gubitke držeći šapu na strateškom mestu.

“Osiguravaju svoje mesto na kritičnom mestu koje spaja Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i drži pod kontrolom već kupljene sisteme”, kaže Grgić kojem je čudno da je rafinerija eksplodirala baš u trenutku kada Bosna i Hercegovina puca po šavovima zbog rezultata izbora, kada predsednica Kolinda Grabar-Kitarović dolazi u Brod na pregovore o rešavanju zagađenja, a Hrvatsku tresu skandali.

“Odavno sam prestao da verujem u slučajnosti, rafinerija jeste stara i opasna, ali ne bi me čudilo da je u pitanju sabotaža smišljena da skrene pažnja sa nekih afera”, rekao je Grgić.

Kurir.rs/Index.rs

Foto printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track