DODIK POSETIO POVREĐENE RADNIKE RAFINERIJE: Oni su heroji, sprečili su veću katastrofu
Foto: Srna

uskoro će biti pušteni kućama

DODIK POSETIO POVREĐENE RADNIKE RAFINERIJE: Oni su heroji, sprečili su veću katastrofu

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, posetio je danas u Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju povređene radnike brodske rafinerije, za koje je rekao da su heroji, jer su svojom prisebnošću sprečili veću katastrofu.

Dodik je rekao da je zadovoljan što su, prema nalazima lekara, povređeni radnici dobro i izrazio saučešće porodici poginulog radnika.

"Veoma je bilo važno da se zavrnu ventili da ne dolazi do dotoka gasa koji bi tragediju učinio većom. Oni su žrtvovali život i zavrtali ventile. Јedan od njihovih kolega je stradao i žao mi je, moje saučešće porodici, ali to govori o njihovoj samosvesti. Nisu se uspaničili, nisu pobegli. Da su to uradili, tragedija bi bila mnogo veća", izjavio je Dodik.

foto: ATVBL

On očekuje da će nakon ovog događaja mnoga preduzeća u Srpskoj povećati nivo bezbednosti, da se ne bi ugrožavali životi ljudi, kao ni materijalna dobra.

"Verujem da će se vrlo brzo utvrditi da li je havarija tehnička priča ili, ne daj Bože, neka druga", rekao je Dodik i naveo da su nadležne institucije na terenu radi utvrđivanja uzroka nesreće u Rafineriji nafte Brod.

On je naglasio da je događaj u rafineriji mogao da bude ekološki problem.

"Sinoć je u Banjaluku doputovala delegacija, koju predvodi pomoćnik ministra energetike Ruske Federacije, i oni su danas trebali, a verujem da jesu, sa predsednicom Hrvatske da razgovaraju o nekim unapređenjima. Oni su opredeljeni, a mi iz Republike Srpske smo prihvatili da gas iz Hrvatske bude doveden u rafineriju sve dok mi ne uspostavimo naš gasovod", rekao je Dodik.

On je naveo da je ostalo stvar procedura i na Hrvatskoj, i istakao da Srpska želi da radi sa hrvatskim vlastima o tom pitanju.

"Naša nadležna ministarstva učinila su sve da, u skladu sa najstrožim evropskim standardima, pristupe ekološkom sređivanju Save i sprečavanju opasnosti od Rafinerije nafte u Brodu. Na bazi toga izdata je ekološka dozvola", naveo je Dodik.

Lekar Bolnice "Sveti apostol Luka", Zoran Blagojević, rekao je da je zdravstveno stanje povređenih radnika uredno, da to potvrđuju i radiološka istraživanja i naveo da očekuje da će pacijenti biti otpušteni najkasnije sutra.

U Bolnicu u Doboju primljeno je šest pacijenata koji su povređeni u eksploziji u rafineriji u Brodu, od kojih je pet sa lakšim povredama zadržano na opservaciji, dok je jedan pušten kući.

Iz policije su naveli da se eksplozija dogodila u postrojenju za preradu nafte sinoć u 21.30 časova.

Kurir.rs/RTRS Foto: Srna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track