Najnovije vesti

OTVARA SE BOSANSKI ALKATRAZ: Svaka ćelija će imati toplu vodu i internet, a u njemu će biti najokoreliji kriminalci (VIDEO)
Foto: Avaz/A. Durgut

građen po standardima eu

OTVARA SE BOSANSKI ALKATRAZ: Svaka ćelija će imati toplu vodu i internet, a u njemu će biti najokoreliji kriminalci (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Početkom 2019. godine svoja vrata za najokorelije kriminalce trebao bi da otvori najveći, najopremljeniji i najsigurniji državni zatvor, koji se, prema do sada objavljenim specifikacijama, može nazvati bosanskim Alkatrazom.

Tačan datum otvaranja nije još poznat.

 

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, ranije je kazao da su svi uslovi stvoreni da se izabere v.d. upravnika pre raspisivanja konkursa za izbor rukovodstva. Posle toga, upravnik bi trebalo da Veću ministara pošalje pravilnik o sistematizaciji.


"Moramo da vodimo računa da zaposleni bolje upoznaju zatvor od onih koji budu u njemu po kazni. Zatvor će se otvarati blok po blok. Moramo proveriti da li sve funkcioniše, jer se ovde radi o ljudima koji su počinili najteža dela, s dugotrajnim kaznama", naveo je Grubeša.

foto: Youtube/Printscreen

Zatvorski kompleks od 180.000 metara kvadratnih nalazi se u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu. Zgrada zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih.

Sam kompleks čini deset objekata, u tri će biti smešteni zatvorenici, dok su ostali pomoćni u kojima će biti bolnica, kuhinja, sportska dvorana, radionica, mrtvačnica, prostor za verske potrebe...

 

Trenutno je situacija takva da će u njega odmah preći 482 zatvorenika, koji su smešteni u neki od entitetskih zatvora, za šta država plaća naknadu. A maksimalan broj zatvorenika je od 500 do 600, a nadgledaće ih skoro 300 zaposlenih.

Zatvor je građen po evropskim standardima. Na ćelijama neće biti rešetki, biće veličine 12 metara kvadratnih. Svaka ćelija imaće svoj sanitarni čvor i toplu vodu, pristup internetu i TV.

 

Vrednost radova procenjuje se na oko 40 miliona KM. Novac je osiguran iz budžeta BiH i od donatora, a najveći je EU, koja je dala oko deset miliona evra. Gradnju su pomogle i Švedska, SAD i Razvojna banka Evrope.


Zanimljivo je da bi presecanju vrpce mogao da prisustvuje i komesar EU za proširenje Johanes Han.


Kurir.rs/Avaz.ba
Foto: Avaz/A. Durgut

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...