Najnovije vesti

USVOJENA 4 AMANDMANA: Makedonija na korak od zvanične promene imena
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

sledi javna rasprava

USVOJENA 4 AMANDMANA: Makedonija na korak od zvanične promene imena

Severna Makedonija

Parlament Makedonije danas je završio plenarnu sednicu usvajanjem nacrta četiri ustavna amadmana kojima se menja ime zemlje u Severna Makedonija i potvrđuje državni suverenitet i makedonski identitet.

Ta plenarna sednica je trajala tri dana od mogućih 12, koliko je Poslvnikom predviđeno za raspravu o četiri amandmana, odnosno, za svaki po tri dana.

 

Utvrđivanjem nacrta amandmana koje je predložila Vlada Makedonije u skladu sa Dogovorom sa Grčkom o rešavanju spora oko imena u parlamentu, završena je druga faza ustavnih promena.

 

U sredu bi, prema najavama, trebalo da počne javna rasprava o četiri nacrta amandmana za koju je predviđeno pet dana, nakon čega Vlada Makedonije treba da formuliše predloge amandmana i vrati ih parlamentu na usvajanje.

U toj trećoj, završnoj fazi, za usvajanje amandmana na Ustav Makedonije potrebna je dvotrećinska većina od 80 poslanika, za šta je vladajućoj koaliciji potrebna i podrška opzicionih poslanika.

 

Predviđa se da bi promene Ustava Makdonije mogle da budu završene do polovine januara 2019, a da bi stupile na snagu potrebno je da Grčka ratifikuje Dogovor iz Prespe i pristupni protokol Makedonije za članstvo u NATO.

 

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade Makedonije. Ta dvotrećinska većina je obezbeđena glasovima osam poslanika opzicione VMRO DPMNE, koji su zbog toga izbačeni iz stranke.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...