EVO KO ĆE BITI NOVI AMBASADORI BiH: Uglavnom stara imena, a među njima...
Foto: Printscreen Facebook/Igor Crnadak

PROMENE

EVO KO ĆE BITI NOVI AMBASADORI BiH: Uglavnom stara imena, a među njima...

Bosna i Hercegovina -

Predsedništvo BiH je na sednici u Sarajevu, pošto je opozvalo 21 ambasadora te tri šefa BiH misija u svetu i tri generalna konzula, razmatralo i moguća imenovanja ambasadora koji će ih naslediti. Naravno, ukoliko uspešno prođu predviđene procedure, kako u BiH, tako i u zemlji prijema.

Kako nezvanično saznaju sarajevski mediji tako bi Boro Bronza, inače profesor istorijskih nauka iz Banjeluke, mogao biti budući ambasador u Švajcarskoj.

Koviljka Špirić, nekadašnja ambasadorka u Kanadi i u još nekoliko zemalja, mogla bi biti ambasadorka u Poljskoj, Milica Ristović-Krstić, odbornica SNSD u Istočnoj Ilidži, spominje se kao buduća ambasadorka u Grčkoj, a Zdravko Begović, koji je pre desetak godina bio ambasador BiH u Ljubljani, mogao bi biti imenovan za ambasadora u Bugarskoj.

Milorad Živković, nekadašnji poslanik i predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, mogao bi biti ambasador u Sloveniji, a Slaviša Ćeranić u Rumuniji.

Svi pobrojani popuniće kvote predviđene za ambasadorska mesta iz reda srpskog naroda.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsjedništva BiH, nakon sednice nije hteo da otkrije imena novih ambasadora, izavivši "da je diplomatska politička praksa da se ne saopštava ime dok ga zemlja domaćin ne prihvati."

Takođe, Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva, odabrao je svoju "reprezentaciju" ambasadora, pa se tako spominje da bi Jadranka Negodić, nekadašnja ambasadorka u Velikoj Britaniji, mogla biti na čelu Ambasade BiH u Nemačkoj.

Ivana Robović iz DF bi, navodno, mogla biti nova ambasadorka BiH u Belgiji, a Slavko Matanović, koji je kratko vreme bio ministar prometa i komunikacija BiH u ime DF, trebao bi biti ambasador u Rimu. Takođe, kako navode sarajevski mediji, Ivan Orlić, kog je Komšić u svom prethodnom mandatu kolektivnog šefa države postavio za ambasadora u Francuskoj, mogao bi biti na čelu Vijeća Evrope u Strazburu.

Novi konzul u Milanu, navodno će biti Dragan Mihaljević, trenutno prvi sekretar u Ambasadi BiH u Hagu.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track