Najnovije vesti

PREDSEDNIŠTVO BIH SMENILO DIPLOMATE: Opozvani ambasadori u više od 20 država, među kojima su i Srbija i Hrvatska!
Foto: AP

čistka

PREDSEDNIŠTVO BIH SMENILO DIPLOMATE: Opozvani ambasadori u više od 20 država, među kojima su i Srbija i Hrvatska!

Bosna i Hercegovina
23:08h

SARAJEVO - Predsedništvo Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sednici opozvalo s dužnosti ambasadore BiH u više od 20 država i stalnih misija, među kojima i ambasadore u Srbiji i Hrvatskoj.

U svim ovim diplomatskim misijama kadrovi koje su tokom prethodne četiri godine postavili bivši hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović i srpski član državnog vrha Mladen Ivanić. Ta agencija navodi da je smene svih srpskih diplomata ranije najavio Milorad Dodik nakon što je u oktobru izabran za člana Predsedništva BiH, uz obrazloženje da je reč o kadrovima koji se nisu dovoljno konsultovali s vlastima Republike Srpske.

Sadašnja ambasadorka BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj pre imenovanja na tu dužnost bila šef Čovićevog kabineta i nije imala nikakvog diplomatskog iskustva. HDZ BiH je današnju odluku člana BiH Predsedništva Željka Komšića o smeni svih hrvatskih ambasadora ocenio kao politički revanšizam i nastavak pokušaja razvlačćivanja Hrvata od strane nelegitimnog hrvatskog člana državnog vrha, prenosi agencija.

Predsedništvo BiH ima isključiva ovlašćenja da imenuje ambasadore i generalne konzule, a nepisano je pravilo da hrvatski, srpski i bošnjački članovi državnog vrha suvereno odlučuju o imenovanju diplomata iz reda naroda kojem i sami pripadaju, prenosi agencija. Pored Srbije i Hrvatske, opozvani su ambasadori u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egipatu, Grčkoj, Izrael, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Švajcarskoj, Belgiji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Ujedinjenom kraljevstvu i ambasador BiH pri Svetoj Stolici.

Predsedništvo BiH je, kako je saopšteno, s dužnosti opozvalo i šefove stalnih misija BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i Savetu Evrope u Strazburu, šefa Misije BiH pri OEBS-u i kancelariji UN u Beču, generalnog konzula BiH u Istanbulu u Turskoj, generalnog konzula BiH u Milanu u Italiji i počasnog konzula BiH u Tel Avivu u Izraelu.

Kurir.rs/tanjug

Foto AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...