HOLANDSKI VRHOVNI SUD O SREBRENICI: Holandski pripadnici mirovnih snaga UN snose delimičnu odgovornost za  smrti oko 350 muslimana!
Foto: printscreen DW

trgovanje procentima

HOLANDSKI VRHOVNI SUD O SREBRENICI: Holandski pripadnici mirovnih snaga UN snose delimičnu odgovornost za smrti oko 350 muslimana!

Bosna i Hercegovina -

Holandski vrhovni sud podržao je danas odluku nižeg suda da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 350 muslimanskih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba za vreme masakra u Srebrenici 1995. godine.

Predsedavajući sudija Kejs Strefkerk rekao je da holandski pripadnici mirovnih snaga UN snose delimičnu odgovornost za te smrti zato što su vojnici evakuisali muslimanske izbeglice iz holandskog vojnog logora znajući da su u "ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni".

Sud je naveo da holandska država ima odgovornost 10 odsto, pošto je tolika verovatnoća da su holandski vojnici mogli da spreče ubistva. Najviši holandski sud je međutim smanjio iznos koji rođaci ubijenih muškaraca mogu da traže na ime odštete od holandske države.

Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu međunarodnih mirovnih snaga UN raspoređenih u BiH. Vrhovni sud je rešavao žalbu na presudu nižeg suda iz 2017. godine prema kojoj je holandska vlada delimično odgovorna za smrti tih ljudi na kraju bosanskog rata 1992-1995. godine.

U januaru je pravni savetnik Vrhovnog suda izdao neobavezujuće mišljenje u kome je nazvao presudu iz 2017. godine "neracionalnom" i naveo da ona ne može biti podržana.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track